Ékszereket lopott  három fiatal, védtelen nőktől Miskolcon
Miskolc – A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség kísérletének gyanúja miatt indított eljárást három miskolci fiatalember, köztük egy fiatalkorú fiúval szemben. A három fiatal cselekményével a társadalom tagjainak biztonságérzetét rendkívüli mértékben rontó, különösen súlyos, az időskorú személyek fizikai gyengeségét, védekező készségük hiányát kihasználva több útonállásszerű bűncselekményt követett el.
A rendelkezésre álló adatok alapján a három elkövető legtöbbször együtt, de egyes esetekben egyedül idősebb nőket támadott meg, akiktől elsősorban ékszereket tulajdonítottak el.
A felsorolt esetek alig egy hónap leforgása alatt történtek:
-A Vászonfehérítő utcán az egyik bérház bejáratánál egy asszony füléből megpróbálták kitépni arany fülbevalóját, miután ezen cselekményük nem járt sikerrel, a helyszínről elmenekültek.
– A MÁV rendelő melletti járdaszakaszon közlekedő asszony nyakában lévő aranyláncot hátulról egy hirtelen mozdulattal kitépték, majd elszaladtak. A lopási kár 30-40 ezer Ft.
– A Gömöri aluljáróban egy hirtelen mozdulattal leszakították egy asszony karjáról az arany karláncát és azt eltulajdonították kb. 60.000-Ft értékben.
– A Soltész Nagy K. utcában egy hirtelen mozdulattal lerántották egy asszony karjáról a táskáját, amit eltulajdonítottak a benne lévő pénztárcájával, bankkártyájával, irataival együtt.
– Az Éder Gy. utcában egy hirtelen mozdulattal kiszakították egy asszony nyakából az arany nyakláncát és a rajta lévő medált kb. 10.000 Ft értékben.
– A Baross u. és Üteg u. kereszteződésénél lévő buszmegállóban egy hirtelen mozdulattal kitépték egy nő nyakából az arany nyakláncát és eltulajdonították kb. 32.000.- Ft értékben.
– A Vörösmarty utca és Király utca sarkánál egy hirtelen mozdulattal ki akarták venni egy asszony kezéből a táskáját, mely cselekmény elsőre nem sikerült, azonban a rántás következtében a sértett elesett, melyet követően az elkövető a táskát jogtalanul eltulajdonította a sértett tárcájával, irataival, bankkártyájával, majd a helyszínről elmenekült. A lopással okozott kár kb. 50.000-60.000 Ft. A sértett a cselekmény következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
– A Soltész N. K. és a Vörösmarty utcák kereszteződésében a buszmegállónál kitépték egy nő nyakából a nyakláncát és azt eltulajdonították kb. 47.000.- Ft értékben.
– A Vörösmarty utcai buszmegállónál kitépték egy asszony egyik fülbevalóját és azt eltulajdonították kb. 12.000.- Ft értékben.
A fenti cselekmények alkalmasak 1 rendbeli lopás vétség kísérletének, 1 rendbeli lopás vétségének, 7 rendbeli lopás bűntettének, 4 rendbeli visszaélés okirattal vétségének, valamint 3 rendbeli, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vétségének a megállapítására.
A nyomozás, az adatgyűjtések, a tanúkihallgatások és a házkutatások eredményeként megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a fenti bűncselekményeket három miskolci fiatalember, köztük egy fiatalkorú fiú követte el.
A kihallgatások során mindhárman beismerő vallomást tettek, illetve megnevezték társaikat is. Korábban mindegyikük már több esetben ( 2, 8, 7 alkalommal) volt büntetve elsősorban lopás, illetve rablás bűncselekmények miatt.
Tekintettel a cselekmények nagyfokú társadalmi veszélyességére, illetve a szökés, elrejtőzés, valamint a tanúk befolyásolásának, megfélemlítésének, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésének veszélyére, a bíróság mindhárom elkövetőt előzetes letartóztatásba helyezte.
– B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda –