Idén tovább élénkült a földpiac, Jász-Nagykun, Borsod és Pest megyében például megháromszorozódott a földvásárlások és a bérlési igények száma. A szakemberek ezt a gazdáknak nyújtott uniós támogatás növekedése mellett azzal magyarázzák, hogy a művelt földterülethez képest a gazdaságok 2,4-szeresen túl vannak gépesítve, tehát van kapacitás újabb területek művelésére.
Októberben megkezdte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét, amelyre a kis és közepes családi vállalkozások, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhetnek. A pályázat 60 ezer hektárt érint, a feltételek két legfontosabb kritériuma pedig az, hogy a jelentkezők lakhelye (székhelye) nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb és nem lehet a tulajdonukban vagy bérleményükben 1200 hektárnál nagyobb terület. A sikerrel pályázók húsz évre kapják az igényelt földterületet haszonbérbe.
Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. vezérigazgatója szerint az elmúlt hónapokban − Jász-Nagykun, Borsod és Pest megyében − megélénkült a piac: a pénzügyi és a szakmai befektetők részéről egyaránt megháromszorozódott a földvásárlások és a bérlési igények száma. Ez egyrészt azzal is magyarázható, hogy az euró ingadozása miatt 20 százalékkal emelkedett − művelési ágtól függetlenül − a gazdáknak nyújtott vissza nem térítendő uniós támogatás (így összege hektáronként 57 ezer forint lett), ami tovább növelte a szakmai érdeklődést. Másrészt a művelt földterülethez képest a gazdaságok 2,4-szeresen túl vannak gépesítve, tehát van kapacitás újabb területek művelésére − állítja a szakember. A konkrét földárak az említett megyékben is széles skálán mozognak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 30 hektár szántót 850 ezer forint/hektár, 200 hektárt pedig 1,1 millió forint/hektár összegért kínálnak, de ha valaki 1000 hektárt szeretne egyben vásárolni, 1,4 millió forintot kell hektáronként letennie.
Bács-Kiskun megyei szántók átlagára 700−900 ezer forint között mozog, s ez olyan földekre vonatkozik, amelyek mérete nem haladja meg a 100 hektárt. Ez utóbbi alapterület felett igen ritka a klasszikus szántó, vagyis amelyen nincs üzem. A kereslet főként a 10 hektár feletti ingatlanok esetében erősödött. Az adásvételek mellett nőtt a bérbe adott földterületek aránya is a régióban. Ballószögön például egy több mint 8 ezer négyzetméteres szántóért és erdőért 7,5 millió, míg egy 3800 négyzetméteren fekvő tanyáért 2 millió forintot kell letenni, míg Kerekegyházán egy tanya tulajdonjoga 4800 négyzetméteres földterülettel már 900 ezer forintért megszerezhető.
(Napi.hu)