011. júniusBefejezettnek tekintette működését a 48  miskolci nyugdíjasklubot és 4 önálló nyugdíjas szerveződést tömörítő miskolci idősügyi tanács. Erről Sólyom Dániel társelnök május 12-i keltezésű levelében tájékoztatta dr. Zsiga Marcellt. Döntésük indoklásaként azt hozták fel, hogy május 10-i találkozójukon, amely az első volt az új városvezetés hivatalba lépése óta, érdemi munka annak ellenére sem történt, hogy ők maguk az elmúlt hónapokban többször is jelezték: a tanács további munkájához szükség van az egyeztetésre. Zsiga Marcell elmondta, május elejére hívta össze az Idősügyi Tanács ülését, ahol a tagokat felkérte, készítsenek egy összeállítást arról, milyen munkamódszerekkel dolgoznak, mi az amit jónak tartanak, min változtatnának a hatékonyabb együttműködés és munka érdekében.

A Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft. éléről távozott Kun Attila, akit 2009 elején – a szervezet gazdasági társasággá történő átalakulásakor – határozott időtartamra, öt évre választott meg ügyvezető igazgatónak Miskolci Megyei Jogú Város közgyűlése.

Kriza polgármester részletekről is szólt LED-összeszerelő cég ügyben. ” A nyár folyamán a kínai partnerek érkeznek hozzánk, és minden reményünk megvan arra, hogy megfelelő infrastrukturális, szakmai és szellemi potenciált tudunk bemutatni nekik ahhoz, hogy mielőbb konkrét megállapodások születhessenek.” Kitért a Zöld nyíl átalakítására is: „Európai Uniós falakba ütköztünk: világosan értésemre adták, hogy a projektet a korábban aláírt szerződések szerint kell megvalósítani.”

Miskolci segédlettel valószínűleg sikerült beállítani az „egyszerre, egy időben csapvizet fogyasztó legtöbb ember” Guinness-rekordját.

A Misi-ben rend van, ami nem egyenlő a terrorral, az ügyvezető beváltotta a hozzáfűzött reményeket – reagált Kriza polgármester a sportiskolában zajló eseményekről szóló pletykákra. Dr. Szabó Brigitta is hozzászólt, elmondta: április 14-től igazgatója az iskolának. Pazarló gazdálkodás volt az iskolában, ezeket meg kell szüntetni, az elszámolásokat felül kell vizsgálni. Ezek már elkezdődtek – tudtuk meg. A munkavállalók és a megbízási szerződéssel rendelkezők munkájában az átfedéseket is megszüntette, csak a munkatörvénykönyv alapján járt el, talán ezért nevezik az intézményt a terror házának – fogalmazott. Azt is megtudtuk, elszámoltatási rendszer nincs, illetve adhoc jelleggel működött. Jelenleg független könyvvizsgálói átvilágítás folyik – tudtuk meg.

Kriza polgármester létrehozta a Gazdasági Tanácsadó Testületet.

Sok programot el kellett hagyni a már meghirdetett műsorból is a csütörtökön kezdődő Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon. A város tavalyelőtt 135 millió forinttal, tavaly, az árvíz idején is, 125 millióval, idén az önkormányzati váltás után, csak 68 millióval támogatja a komoly nemzetközi visszhanggal is rendelkező eseménysorozatot. Többek között ezekről a nehézségektől is beszélt Bátor Tamás fesztiváligazgató.” A finanszírozási alapok nem biztosak, és miután egyszemélyi anyagi és erkölcsi felelősséggel tartozom – erre külön felhívta a polgármester úr a figyelmet – akkor, ha nincs megfelelő finanszírozási alap, és a város nem tud elég támogatást adni, le kell mondani előadásokat. A jövő évben Bartók mellett Puccini lesz a főszereplő az Operafesztiválon. Bátor Tamás – akinek hamarosan lejár a megbízatása – megjegyezte: pillanatnyilag nincs szó személycseréről, vélhetően pályázatot írnak majd ki a posztra. A tervek szerint szándékában áll folytatni, „amennyiben a város részéről is elindul egy diskurzus” – fűzte hozzá.

A Török Köztársaság nagykövete és katonai attaséja találkozott hétfő délután Pfliegler alpolgármesterrel a Polgármesteri Hivatal Ovális termében. Hasan Kemal Gür a Török Légierő Zenekarát kísérte.

Megszüntették a városőrséget az Avason. A Búza téren kísérleti jelleggel működni kezdett az őstermelői piac.

Nem felelt meg a miskolci önkormányzat közgyűlése szervezeti és működési szabályzatának (helyi rendeletének), illetve az Önkormányzati törvénynek az, ahogyan Kriza polgármester összeférhetetlenségi ügyét áprilisban napirendre vette és tárgyalta a város közgyűlése. Ezt állapította meg levelében Demeter Ervin kormánymegbízott. („nem olyan súlyú szabálytalanság, amely a határozat érvényességét érdemben befolyásolná”) Demeter Ervin szerint „Megállapítható, hogy a polgármester úr esetében, az egyidejűleg betöltött tisztségek következtében megválasztásától a hozzájárulást tartalmazó közgyűlési határozat meghozataláig – 2011. április 14-éig – fennállt az összeférhetetlenség, azonban a polgármester által hozott intézkedések érvényessége – mivel azokat a Közgyűlés által alkotott rendeletek és határozatok végrehajtása érdekében tette – nem kérdőjelezhető meg.” Írt arról is, hogy „Dr. Kriza Ákos polgármester összeférhetetlenségi ügyének napirendre vétele nem felelt meg a szervezeti és működési szabályzatról szóló 7/2011. (III. 16.) önkormányzati rendelet 19. §-ában foglalt szabályoknak. Megállapítottam továbbá, hogy a polgármester úr személyét érintő összeférhetetlenségi ügyet nyílt ülésen tárgyalták, mely ellentétes az Ötv. 12.§ (4) bekezdés a) pontjában foglaltakkal.”

Letették a biomassza fűtőmű alapkövét. Az alapkőletételen Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a zöldmezős beruházásban felépítendő 3 megawattos fűtőmű évente mintegy 4 ezer tonna biomassza felhasználásával vált ki 1 millió köbméter földgázt, és bár ez nem jelentős Miskolc teljes távhőfelhasználását tekintve, mégis fontos, mert környezetbarát fűtőanyagot használ fel, csökken a kibocsátott széndioxid.

Miskolc biztonságos és egészséges vízzel való ellátását segítheti elő az a csaknem 3 milliárd forintba kerülő beruházás, amelyről a város alpolgármestere és a vízellátásért felelős cég vezetője számolt be. Miskolc lakosságának mintegy felét, 80 ezer embert lát el ivóvízzel a bükki-karszt, amelynek védelmére kiemelten figyelnek. Ezért is pályázott uniós forrásra a borsodi megyeszékhely még 2010-ben, és a projekt előkészítésére csaknem 100 millió forintot nyert. A beruházás – amely egyebek mellett a miskolci vízellátást szolgáló vízmű korszerűsítését, a víz tisztítását szolgálja – összértéke meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

Befejeződött a nyomozás a miskolci lakáshitel- és otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatos csalási ügyben: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának megállapítása szerint a 330 gyanúsított csaknem egymilliárdos kárt okozott a bűncselekménnyel – közölték a nyírségi főkapitányság szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján a nyomozók. Az ügy 330 szereplőjét különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalással, a pénzintézeti dolgozót pedig önálló intézkedésre jogosultként üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják.

A Miskolc Holding Zrt.-ről szóló előterjesztésben – amelyet Kriza polgármester jegyez – az alább rész olvasható: „A társaság vagyonának növekedése várható 2011. év során, azonban a likviditási helyzetét az önkormányzat által felhalmozott, jelentős mértékű (jelenleg mintegy 1,8 Milliárd Ft.) tartozás nagyban nehezíti. Ezen túlmenően egyes tagvállalatok által ellátott feladatok önkormányzati költségvetés terhére történő finanszírozása is csak nagyon jelentős késedelemmel valósul meg, amely körülmény miatt a Holding szinten 6 Milliárd Ft. összegben rendelkezésre álló folyószámla hitelkeret már a tavalyi év végétől nem fedezi a cégcsoport finanszírozási szükségletét. Amennyiben nem történik rövid időn belül az Önkormányzat részéről nagyobb összegben pénzügyi rendezés a Holding, illetve tagvállalatai részére, úgy reálisan fennáll egyes tagvállalatoknál a működtetési ellehetetlenülés, esetleg a felszámolás veszélye is.”

Hat villamost is gyártó társaság nyújtott be ajánlatott a miskolci villamostenderre, döntés várhatóan augusztusban lesz, a mostani a tender negyedik kiírása volt – közölte Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. A miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 31 új villamos és hozzájuk kapcsolódó áruk és szolgáltatások szállítására írt ki közbeszerzési pályázatot. A dokumentációit tíz társaság vásárolta meg, hatan nyújtottak be pályázatot.