A Gyurcsány-féle Demokrata Párt miskolci esélyei

Tompa Sándor a Demokrata Párt egyik miskolci szervezője. Az egykori szocialista képviselő, aki öt cikluson át képviselte a pártot a diósgyőri körzetből a parlamentben, jelenleg a miskolci közgyűlés MSZP-s tagja. Nem szeretnénk a szocialista párt korábbi hibájába esni, és sajtón keresztül politizálni, mondta a képviselő az eszakhirnok.hu-nak.  A képviselő egyelőre nem kíván az új párt megyei karrierjének kilátásairól nyilatkozni. Tompán kívül még egy helyi politikus, az ifjú szocialista Varga Gergő, aki szintén a miskolci testületben dolgozik, coming out-olt eddig Borsodban. Az igazi nagyágyú, Szűcs Erika, az egykori borsodi MSZMP megyei vezetője, aki most az MSZP-t akarja otthagyni a Demokrata Pártért, már nem a városban él. Döntése helyben és országosan meglepetést okozott. Korábban időközi helycserével szerzett mandátummal ült a parlamentben, (most országos listás). Borsodhoz köthető még a Szerencsről elszármazott Ficsor Ádám (egykor Gyurcsány titkárságán dolgozó, majd a titkosszolgálatokért felelős miniszter, egykori mezőgazdasági szakember), aki a legutóbbi választásokon ugyan egyéniben nem, de végül listán bekerült a parlamentbe.

 

Az eszakhirnok.hu információi szerint Miskolcon és Borsodban leginkább azokra számítanak az új pártban, akik a platform nem szocialista párti tagjai voltak. A városban 70 százalék körüli volt az arányuk. Jobbára a helyi közéletben kevéssé ismerős nevekről van szó. Az MSZP nevében dr. Simon Gábor, a helyi önkormányzati frakció vezetője nem sokkal a szakadás bejelentése után egy nyilatkozatban próbálta lehűteni a kedélyeket. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha valamelyik miskolci, vagy megyei képviselő az új, Gyurcsány-féle pártban kötne ki, azt mondta: az nem jelentené azt, hogy automatikusan távozniuk kellene az MSZP frakcióból. Emlékeztetett arra, hogy mind országos, mind pedig helyi szinten is volt már példa arra, hogy más párt képviselői az MSZP képviselőcsoportjában foglaltak helyet. Ez történt országos szinten Kapolyi Lászlóval, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnökével az előző parlamenti ciklusban, s ez történt Miskolcon 1990 és 1994 között, amikor az SZDSZ-es Latrán Béla és a munkáspárti (később az MSZP-be átlépő) Párkányi Zsolt ült be a szocialista frakcióba.

Összességében Borsodban az MSZP vezetése és tagsága, bár korábban többször Gyurcsány mellett tette le a voksát, minden bizonnyal marad a pártban, de az elkövetkező időszak eseményei alakíthatják a hangulatot.