Tisztelt Szerkesztőség! Válasz Dobos  Tímea szóvivőnek.

A Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke Miskolc Város Jegyzőjéhez címzett levelében több intézkedés megtételét, valamint hatósági ellenőrzések megtartását kezdeményezte. A beadványokra évek óta nem reagáltak, ezért egyesületet alakítottunk és csak ebben az évben 6 panaszt nyújtottunk be a Kormányhivatal részére, hogy a 2004 évi hatósági ellenőrzésekről szóló törvényt semmibe véve nem történik intézkedés.
A kormányhivatal kötelezésére kezdődött el első ízben a hatósági ellenőrzés, melyben ügyféli jogállás keretében részt veszünk.

Nagyon örülünk a munkacsoport felállításának, de az nem jelenti azt, hogy idáig nem kellett volna intézkedni a törvényeknek megfelelően. Nem értjük, hogy milyen előkészítő munka kell ahhoz, hogy a kötelezően előírt feladatokat elvégezze az önkormányzat, melyre meg vannak határozva a törvényes határidők.
Megjegyzés1: Még csak az intézkedés megkezdésére kaptunk ígéretet, ami nem jelenti azt, hogy intézkedés meg is fog valósulni. Egyesületünk azon munkálkodik, hogy a törvényeknek, rendeleteknek megfelelően valósuljon meg az intézkedés.
Megjegyzés2. Több olyan területen (Lyukó, számoztt utcák. Bábonyi Bérc) kértem intézkedést, amelyen már megtörtént a hatósági ellenőrzés és rögzítve lettek a törvénysértő állapotok. Ezért nem értjük, hogy ezekben az esetekben milyen előkészítő munkát kell még végezniük.

Egyesületünk beadványában a veszélyeztetett gyermekek problémáját is érinti.
Miskolc város jegyzőjének felhívtuk a figyelmét azokra a tényekre, melyről neki hivatalból tudomással kell rendelkeznie, hogy nagyon sok oktatási intézményt fertőznek folyamatosan tetves személyek.
Világosan közöltük egyesületünk álláspontját, hogy ezt elfogadhatatlannak tartjuk, és kértük, kérjük már évek óta, hogy a szükséges törvényi előírásoknak eleget téve biztosítsák a tanulók egészséges biztonságos környezethez való alkotmányos alapjogát. Mivel ez nem történt meg ezért nem értjük, miért nem kezdik meg az intézkedéseket, hanem itt is folyamatosan arról beszélnek, hogy a szükséges intézkedés megtörténik.
Megjegyzés: Ebben a témakörben is azt tudjuk megállapítani, hogy érdemi intézkedés nem történik, ezért került megalakításra a „tetvesedés elleni munkacsoport”.

A megbeszéléseken azt is közöltük, hogy hogyan képzeljük a megoldást. Egyesületünk Tiszteletbeli elnöke Dr Orosz Mihály Zoltán Érpatak Polgármestere is eljött a kerekasztal megbeszélésre időt fáradságot nem kímélve, de az önkormányzat részéről semmilyen érdeklődést nem tapasztaltunk az iránt, hogy Ő hogyan oldotta meg a problémát, sőt magatartásuk ezzel kapcsolatban kifejezetten elutasító volt.

Továbbra is tarjuk azt az álláspontot, hogy Egyesületünknek joga van bemenni ügyféli jogállás keretében önkormányzati intézményekbe és jogunk van a közérdekű adatokhoz is,
– mint minden magyar állampolgárnak – annak kiadását önkormányzat nem tagadhatja meg. Ezért újra megkérjük Dobos Tímea szóvivő hölgyet, hogy valótlan állításai miatt a sajtó helyreigazítását tegye meg.

Egyesületünk és az Önkormányzat között semmilyen szóbeli megállapodás nem jött létre. Az tény, hogy a kerekasztal megbeszélésen kértek arra, hogy fél évig várjunk ill. ne értesítsük a sajtót a szabálytalan helyzetekről, mert ez sérti Miskolc jó hírnevét. Ezzel kapcsolatban a Települések Megmaradásáért Egyesület közgyűlést hívott össze és határozatot hoztunk, melyben megválaszoltuk, hogy a jelenlegi vezetésnél már egy év telt el érdemi munkavégzés nélkül és nem várunk tovább, itt a Kormányhivatal kötelezési határidejét tekintjük irányadónak, ill amennyiben intézkedés elmulasztását tapasztaljuk értesítjük a sajtót.
Sajnálatosnak tartjuk azt a hozzáállást, amit tanúsítottak, hogy a megbeszélés előtt minden egyesületi beadványunkat és Kormányhivatali kötelezést elutasítottak és ezután leültek tárgyalni, úgy hogy javaslatokat várnak és mindenben nyitottak. „Szóvivő szerint ez a jó közös együtt gondolkodás és az együttműködés.”

Végezetül nem mosunk össze semmit és nem ferdítjük el a tényeket. Ezt meglátásunk szerint az Önkormányzat teszi annak érdekében, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlásnak megfelelő intézkedéseket ne kelljen megtenni, ami számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan.

Szemes István Elnök
Települések Megmaradásáért Egyesület
Miskolc