Még tart a vasárnapi hurgadai buszbaleset halálos

áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába.

 

Hurgadában három helyen ápolják a vasárnapi buszbaleset sérültjeit, a legsúlyosabb állapotban lévő négy ember – köztük három gyerek – Kairóban, intenzív osztályon van, jelenleg is műtik őket, mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz

 

Az egyiptomi egészségügyi miniszter – aki maga is orvos – személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban – mondta Kveck Péter.

A többiek között is vannak súlyos állapotúak, néhány ember nyílt, illetve többszörös törést szenvedett. Mindenki képes kommunikálni.

Két budapesti számon is lehet érdeklődni

Arról még nem döntöttek az orvosok, hogy mikor térhetnek haza az első sérültek. Négyen már visszamehettek a szállodába, ők ambuláns kezelést kaptak. „Az egyiptomi hatóságok megtesznek minden, amit csak lehet” – mondta a nagykövet.

Háromnegyed kilenc óta él a (06-1)458-1247-es és a 458-1276-os budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között.

A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló – közölte a nagykövet.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára délután háromkor sajtótájékoztatót tart a buszbalesetről.

Ötven métert csúszott a busz

A magyarokat három busszal vitték a repülőtérre. Az első jármű borult fel a Palm Beach hotel és a repülőtér közti hátsó úton, a szállodától 4-5 kilométerre. Tizenegyen meghaltak, huszonkilencen megsérültek. A halottak és a sérültek között is vannak gyerekek.

A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel.

Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Tóth Frank nem sokkal a baleset után ért a helyszínre a másik busszal. „Sokaknak tudtunk segíteni, volt, akinek nem” – mondta az MTI-nek. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt, aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza.