Egy még nem tisztázott tartozás miatt

szerdán lekapcsolta az egykori Egervin, ma már felszámolás alatt álló Integrált Borgazdaság (IB) Zrt. épületeit és pincéjét ellátó áramot a – szintén a volt Egervinből leválasztott, s az IB-vel ugyanazon az egri, verőszalai telephelyen működő – EBB Vin Kft. – írja a Heves Megyei Hírlap. Ezzel lényegében pusztulásra ítélte az IB pincéjében lévő muzeális borkészletet, mivel áram nélkül nem működnek a pincébe betörő talajvizet eltüntető búvárszivattyúk, így naponta – csapadék hiányában is – 5-7 cenimétert emelkedik a mélyben a vízszint.

 

Magyarországon három helyen tartanak hivatalosan nyilván muzeális borkészletet, Egeren kívül Tokajban és Budafokon. Az ügyhöz tartozik, hogy szeptember 12-én már lekapcsolta egyszer az áramot az EBB Vin, mondván: tartozunk nekik 812 ezer forintos áramdíjjal és egy hárommilliós vízdíjjal – elevenítette fel a lapnak az előzményeket Szűcs Zoltán, az IB-t felszámoló Ratis Kft. regionális igazgatója. Mint mondta, az áramszámlát részletekben rendezték, a vízszámlát viszont vitatják, hiszen az IB-ben nem működik semmilyen üzem, ami ennyi vizet használna. Komoly vízigénye a palackozónak van, ami viszont történetesen az EBB Viné, ám azt tőlük az ugyancsak felszámolás alatt álló, s ugyancsak az Egervinből kivált B+B Kft. bérli. Az EBB Vin ügyvezetője az a Botos Attila, akinek egyébként az Egervin és a B+B Kft. is az érdekeltségébe tartozik.
A felszámoló szerint a vízszámláról nem sikerült megegyezniük, viszont múlt pénteken az áramszámla utolsó részletét is átutalták. Csakhogy szerdán ismét lekapcsolták az áramot. (S hogy az egykor szebb napokat látott cégen belüli viszonyok még kuszábbak legyenek: az egész telepet ellátó transzformátorház a B+B Kft. tulajdona, a benne lévő transzformátor viszont az IB-é.)
A felszámoló szerint azóta lényegében semmilyen információt nem kaptak, azt sem tudják, most miért kapcsolták le az áramot. Fülöp Imrén, az EBB Vin üzemvezetőjén keresztül tartják a kapcsolatot Botos Attilával. „Csütörtökön kaptunk egy üzenetet tőle, hogy írjuk meg, mit akarunk. Ez azt mutatja, hogy nem is akarják rendezni a vitát, hiszen áram nélkül elönt bennünket a víz, azaz az egyezkedés ez esetben csak időhúzás, és egyenlő a tudatos károkozással” – mondta Szűcs Zoltán. Pénteken azonnali beavatkozást kértek, mire a válasz az volt, hogy üljünk le tárgyalni… Így nem volt mit tenni: feltörték a trafóházat és visszakapcsolták az áramot. Az ÉMÁSZ-tól pedig időközben visszakérték a saját áramvételezési jogot, amit 2009. március 1-jével a Bulls Blood Kft. vett el, ami szintén Botos Attila érdekeltsége – foglalta össze a történteket Szűcs Zoltán, hozzátéve, hogy már megtámadták a felszámolás előtti, a tartozásokkal terhelt IB működését ellehetetlenítő vagyonértékesítéseket.