Meghaladja a hatmilliárd forintot az az összeg, amelyből pályázat útján juthatnak támogatáshoz az Észak-magyarországi régió vállalkozói, társaságai és önkormányzatai, a pályázatokat októberben már kiírta a Norda Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Becsó Zsolt, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pénteken Miskolcon sajtótájékoztatón közölte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta régió fejlesztési ügynöksége ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak létesítésének támogatására, kistelepülések és a közösségi közlekedés fejlesztésére írt ki az Új Széchenyi Terv keretében pályázatokat. Összességében 6,1 milliárd forinthoz juthatnak a nyertes pályázók, akiknek egyes pályázatok esetében csupán 5 százalék önerőt kell biztosítaniuk.

Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztésére, lényegében ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatására 3.5 milliárd forint, a kistelepülések vidékfejlesztési programjaik megvalósítására 2 milliárd forint jut, míg a közösségi közlekedés fejlesztése elnevezésű pályázat keretösszege 618 millió forint. A pályázók akár 400-500 millió forintot is igényelhetnek terveik megvalósításához, a pályázatokat december közepétől, illetve a jövő év januárjától lehet beadni.