A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel hattól Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye szerdán a főváros három, csütörtök pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint – bár a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű csökkenés valószínű – mai napi átlagában több helyen a tájékoztatási szint fölött alakulhat, néhol a riasztási küszöbérték közelében lehet a koncentráció.

A főpolgármester ezért a korábbi intézkedések fenntartása (az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma) mellett elrendelte a gépjárművek használatának korlátozását is Budapesten: a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban.
Százezer is lehet a bírság

A riasztási fokozat ideje alatt az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel hattól este tízig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

A rendelkezés nem terjed ki az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, valamint a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa– Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.