MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE

 Ügyiratszám: FK – 120 / 2011.

Üi.: Szabó Katalin

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése

Melléklet: 1. A Miskolc II. 46063/4 hrsz.-ú ingatlan tulajdoni lapja

2. A Miskolci II 45871 hrsz.-ú ingatlan tulajdoni lapja

3. MIK Zrt. forgalmi értékbecslés

4. Szándéknyilatkozat

Előterjesztés a közgyűlés 2011. november 17. napján tartandó ülésére

Javaslat

a Miskolc, Aradi u. 15. szám alatti ingatlan jelzálogjoggal történő megterhelésére

Előkészítésért felelős:

név

Czinkné Sztán Anikó

ügyvezető

Miskolctapolca Fejlesztési Kft.

Egyeztetve:

név

Szélyes Domokos

vezérigazgató MIK Zrt.

név

Farkasné Hadházi Ildikó

főosztályvezető

Gazdálkodási Főosztály

Törvényességi véleményezésre bemutatva:

Dr. Csiszár Miklós

jegyző

Tisztelt Közgyűlés!

I. Tartalmi összefoglaló

A Miskolctapolca Fejlesztési Kft. 1/1 arányú tulajdonát képezi a Miskolc II. 46063/4 hrsz. – ú fürdő megnevezésű, 4 ha, 2008 m2 alapterületű ingatlan. Az ingatlant 11.250.000 forint vissza nem térítendő támogatás biztosítására bejegyzett jelzálogjog terheli, melynek jogosultja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetve jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az eredeti jelzálogjog addig áll fenn, amíg a kötelezett a Támogatási Szerződésből eredő valamennyi kötelezettségének eleget nem tett.

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében várhatóan 2011. év őszén kiírásra kerülő turisztikai, egészségturisztikai szolgáltatásokat fejlesztő pályázaton szeretnénk indulni, amelynek alapvető feltétele, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlan tehermentes legyen. Erre figyelemmel szükséges a fentebb megjelölt ingatlanról a jelzálogteher levétele oly módon, hogy a jelzálogjog fedezetéül egy másik ingatlan kerüljön felajánlásra. A Miskolctapolca Fejlesztési Kft. erre alkalmas más ingatlan tulajdonnal nem rendelkezik. Ilyen körülmények között merült fel annak lehetősége, hogy Miskolc MJV Önkormányzata egy, a tulajdonát képező és megfelelő fedezetül szolgáló ingatlant terhel meg a bejegyzett jelzálogjoggal és ily módon tehermentesíti a Miskolc II. 46063/4 hrsz.- ú ingatlant. A megfelelő ingatlan kiválasztását illetően egyeztetésre került sor a Polgármesteri Hivatallal és a MIK Zrt. – vel. A MIK Zrt. a Miskolc II. 45871 hrsz. – ú lakóház udvar megnevezésű, 536 m2 területű, a Miskolc MJV Önkormányzata 1/1 tulajdonát képező, a valóságban 3519 Miskolc, Aradi u. 15. szám alatt található tehermentes ingatlant javasolta fedezetként felajánlani, melynek a hivatalos, a MIK Zrt. által elkészített értékbecslése szerinti forgalmi értékét 30 millió forintban jelölte meg.

Az önkormányzat vagyonának meghatározásáról, a vagyon feletti rendelkezési jogának szabályozásáról, a vagyongazdálkodás rendjéről valamint a vagyon kimutatási rendszer kialakításáról szóló 1/2005. (II.10.) számú önkormányzati rendelet. 24.§ (4) bekezdése a közgyűlés hatáskörébe utalja az önkormányzati vagyon zálogjoggal való megterhelését. Ezért szükséges a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. számára a közgyűlés hozzájárulása a jelzálogjog áthelyezéséhez.

A 46063/4 hrsz.- ú ingatlan tehermentesítéséhez szükséges jelzálogjog átjegyzéshez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség hozzájárult.

II. Előzmények

Korábban a Tapolcai Kék Hullám Kft. üzemeltette a Tapolcai Strandfürdőt és ennek keretében kapott 11.250.000 forint összegű vissza nem térítendő támogatást egy un. vízforgató berendezés telepítéséhez. Ez a társaság volt a Támogatási Szerződés alanya és így került adósként bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba 2002.11.13. napján.

A támogatásból a Kék Hullám Kft. a vízforgató berendezést megvalósította, és üzembe helyezte. A Támogatási Szerződésben foglaltak alapján a projekt befejezésének határideje 2002. 11. hónapban lett megjelölve, ezt követően 10 éven keresztül kellett volna üzemben tartania a pályázó cégnek, de azt az alábbiak megakadályozták:

A vízforgató berendezés mintegy 2 millió forint értékű alkatrészét 2005. évben eltulajdonították. E nélkül az alkatrész nélkül a berendezés üzemképtelenné vált.

2005. augusztus 31. napjával a Kék Hullám Kft. üzemeltetési szerződését az Önkormányzat felmondta.

2009. évben az Önkormányzat megkezdte a meglévő medencék és infrastruktúra bontását.

A fenti körülmények miatt a pályázó cég a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségét nem teljesítette. A berendezés újbóli üzembe helyezésére csak a jövőben megvalósuló új fejlesztésekkel nyílik lehetőség.

Tájékoztatásul megjegyeznénk, hogy a Tapolcai Kékhullám Kft. jelenleg felszámolás alatt áll, valamint a MMJV Önkormányzatával és a Miskolctapolca Fejlesztési Kft.-vel perben áll.

III. Várható szakmai hatások

A Miskolctapolca Fejlesztési Kft. a 2011. év II. negyedévében egyeztetett a Miskolc-Tapolcát érintő fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatban az érintett társadalmi szervezetekkel (Hejőmenti Település Szövetség Egyesület, Miskolc-Tapolca ROTARY CLUB, Miskolc Turizmusért Közhasznú Egyesület, Tapolcafürdőért Egyesület). Valamennyi társadalmi szervezet egyetértett abban, hogy a Tapolcai Strandfürdő újra üzembe helyezése, fejlesztése kiemelt szerepet játszik Miskolc-Tapolca gazdasági, turisztikai életének fellendítésében, szilárd alapot adva a további fejlesztéseknek is. Így ismét aktívan kapcsolódhat be a város gazdasági, turisztikai, kulturális vérkeringésébe. A társadalmi szervezetek e tekintetben folyamatos együttműködésüket felajánlották.

A Miskolc II. 46063/4 hrsz.-ú ingatan tehermentesítése és ily módon azon a fejlesztés lehetővé tétele illeszkedik az önkormányzat stratégiájához. Miskolc MJV Önkormányzata kiemelten kezeli miskolctapolcai városrész komplex fejlesztését és ezen belül is a természeti lehetőségeket kihasználva a fürdő-, és egészségturizmus fejlesztését. Az elfogadott stratégia szerint az egyik lehetséges kitörési pont az idegenforgalom növelése a turisztikai attrakciók bővítésével. A tapolcai városrészen túl, az egész város érdekeit szolgálná a strandfürdő ismételt, magasabb színvonalon történő megnyitása, működtetése.

IV. Várható gazdasági hatások

A tehermentesítést követően megvalósuló fejlesztések kb. 100-150 új munkahelyet jelentenének hosszú távon, és a fürdővendégek megjelenése jótékonyan hatna a város szállodai és vendéglátó iparára. A Miskolctapolca Fejlesztési Kft. gazdálkodása eredményessé válna a fenntartási és működési költségek fedezésén túl, pozitív eredményt tudna produkálni. A strandfürdő üzemeltetéséből származó bevételek a helyi adóbevétel emelkedését is előidéznék. A megvalósuló fejlesztés mind idegenforgalmi adó, mind iparűzési adó szempontjából kedvezően befolyásolná a város bevételeit. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a helyi szinten megvalósuló egészségturisztikai fejlesztések közvetlen, pozitív hatást gyakorolnak a helyi társadalmi és gazdasági folyamatokra, így például a foglalkoztatásra, oktatásra, adóbevételekre, életszínvonalra, stb. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a nemzetközi szinten megvalósuló egészségturisztikai fejlesztések kapcsán a nemzetközi statisztikák több mint két és félszeres multiplikátor hatást mutattak ki.

V. Kapcsolódások

Nincsenek.

VI. Javaslat a sajtó tájékoztatására

A sajtó tájékoztatása nem indokolt.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést megvitatni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Miskolc, 2011. október 17.

dr. Kriza Ákos

Határozati javaslat

A határozat tárgya: A Miskolc, Aradi u. 15. szám alatti ingatlan jelzálogjoggal történő megterhelése

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése megtárgyalta a „Javaslat a Miskolc, Aradi u. 15. szám alatti ingatlan jelzálogjoggal történő megterhelésére” című előterjesztést és az alábbi határozatot hozza:

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése hozzájárul ahhoz, hogy a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. 1/1 arányú tulajdonában álló, Miskolc 46063/4 hrsz.-ú ingatlanon, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint jogutód javára bejegyzett 11,25 millió forint vissza nem térítendő támogatás erejéig fennálló jelzálogjog átjegyzésre kerüljön a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 1/1 arányú tulajdonában álló, Miskolc 45871 hrsz.-ú ingatlanra.

2. A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy a jelzálogjog átjegyzéséhez, alapításához szükséges dokumentumokat aláírja.

Felelős: Polgármester

Végrehajtásért felelős: Miskolctapolca Fejlesztési Kft.

Végrehajtást felügyelő főosztály: Gazdálkodási Főosztály

Határidő: 2012. január 31.