A hatékonyabb működés érdekében gazdasági társaságokká alakítja át kulturális intézményeit a miskolci önkormányzat – közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.
Egyebek mellett a város szimfonikus zenekarát, a bábszínházat, a galériát és a színházat is gazdasági társaság működteti majd a jövő év januárjától, amennyiben az erről szóló előterjesztést novemberi ülésén a közgyűlés jóváhagyja – mondta Kriza Ákos.
Tájékoztatása szerint elkerülhetetlenné vált, hogy az önkormányzat az alapfunkciók meghatározása és finanszírozása mellett kulturális intézményeinek részben lehetővé tegye, hogy működésük biztosítása és bővítése mellett piaci szereplővé is váljanak.
Hangoztatta azt is: a város művészeti és közművelődési intézményeinek feladatait megőrzik, „ezek kötelező önkormányzati feladatok.” Ugyanakkor a tulajdonos önkormányzat a jelenleginél hatékonyabb gazdálkodásra, biztonságosabb és gazdaságosabb üzemelésre fókuszál – mondta.
A nonprofit gazdasági társasági formában történő működés rugalmasabb és ésszerűbb munkaerő-gazdálkodást és tisztább, átláthatóbb működést biztosíthat, ráadásul gazdasági társaságként sokkal több pályázati lehetőség nyílik meg az intézmények előtt, amelyek így visszaigényelhetik az áfát is – indokolta az átalakítás szükségességét a polgármester.
Az MTI kérdésére elmondta: az önkormányzat évente mintegy kétmilliárd forintot fordít kulturális célra.
A polgármester közölte azt is: az intézmények élén nem várható változás, a Miskolci Nemzeti Színház élén viszont igen. Kriza Ákos nem hagyott kétséget afelől, hogy Halasi Imre jelenlegi direktortól megválnak.