2011. MájusFizikai attrocitás ért két szocialista aktivistát május 1-jén, a csanyiki majálison – közölték szocialista politikusok. A vádak szerint Zsiga Marcell, a Fidesz országgyűlési képviselője durva szavak kíséretében kitépte a szórólapokat a fiatalok kezéből. A papírokon szerepelt, hogy Zsiga Marcell parlamenti képviselőként és Miskolc alpolgármestereként hónapokon keresztül törvénytelenül duplán vett fel költségtérítést.

Megalakult a Miskolci Kulturális Központ, a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ és az Ifjúsági és Szabadidő Ház összevonásával. Az összevonás okaként pedig a racionalizálást jelölték meg az előterjesztők.

Jelentősen csökkenhetnek az önkormányzati tulajdonú üzletek bérleti díjai Miskolcon, miután a város polgármestere egyeztetett a bérlőkkel. Kriza polgármester bejelentette, a kereskedőkkel sikerült egy hosszú tárgyalássorozat végén egyezségre jutni, így jelentősen csökkenhetnek a bérleti díjak.

A közgyűlésen napirend előtt Pfliegler alpolgármester arról számolt be, hogy Kínában járt, és testvérvárosi megállapodást írt alá egy ottani település vezetőivel, ami remélhetőleg gyümölcsöző együttműködést eredményez majd számos területen, a kultúrától, a turizmuson át a gazdasági kapcsolatokig.

Megoldást nyert az iskolatej ügy is, mint kiderült a szerződési lehetőségek keretei között a közeljövőben az óvodások és az általános iskolások is kapnak majd iskolatejet.

Miskolc belvárosában a melegtől felpúposodott az sínek között lerakott kő, a villamosok nem tudnak közlekedni, az ezt követő bejáráson komoly kritikával illette a Zöld Nyíl beruházás kiviteli munkáit Kriza polgármester. A villamos pálya mentén járva sorolta a hibákat és jegyzőkönyvbe vetette az elhangzottakat.

Az egészségturizmus lehet Miskolctapolca kitörési pontja, hangzott el a helyi civil szervezetekkel tartott fórumon .A város az Észak-magyarországi Operatív Program keretein belül a kiemelt turisztikai attrakciók pályázati részben szeretne erre támogatást elnyerni.

Készül a fejlesztési koncepciója Miskolctapolcának, melybe a civil szervezeteket is bevonta Miskolc vezetése. Ahogy Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. Ügyvezetője fogalmazott: nem ők szeretnék megmondani, hogy mi legyen, hanem jó ötleteket várnak. Ezért azt kérték a megjelent tapolcai civil szervezetektől, hogy május 31-ig állítsanak össze egy elképzelést arról, milyen attrakciókat, ötleteket lehet beépíteni az egészségturizmus funkcióba. Czinkné Sztán Anikó arról is beszélt, hogy a strandfejlesztést a város nem adja ki a kezéből, maga valósítja meg.

Miskolc képviseltette magát a Bor Rally-n is, Pfliegler alpolgármester és Kádas Anikó egy Opel Corsa volánja mögött ment végig az úton.

Év végére 34 szobás, négycsillagos szálloda lesz a miskolctapolcai Bástya Welness Hotel, jelentette be a hotelt üzemeltető Bihari és Társai Kft. ügyvezetője.

Nem tud elindulni a strandfejlesztés a Selyemréten, új közbeszerzési eljárást kell ugyanis kiírni a kivitelező kiválasztásához, jelentette be a Városfejlesztési Kft.

Az Avas egyes területein szinte folyamatos veszélyt jelentenek a partfalcsúszások, talajmozgások, az önkormányzatnak egyre komolyabb összegeket kell a kárelhárításra fordítania. Pfliegler alpolgármester tájékoztatása szerint a napokban munkacsoportot hoznak létre, és szakértők bevonásával felmérik majd az Avas talajviszonyait, hogy pontos terveket készíthessenek a megelőzésre, a problémák kezelésére.

Molnár Péter arról tájékoztatta a sajtót, hogy egyebek mellett javasolni fogják, hogy a Földes Ferenc utca kapja vissza eredeti nevét, régebben ugyanis Lonovics utcának nevezték. Molnár Péter szerint sokan, joggal kritizálják azt is, hogy 2011-ben még mindig Földes Ferenc nevét viseli egy miskolci gimnázium, akinek pedig semmi köze nem volt a városhoz. További elképzeléseiket összegezve, az elnök elmondta: véleményük szerint illendő lenne, ha Miskolcon köztér viselné Kelemen Didák nevét, akinek nagy kultusza van, ma is működik az az iskola, templom és rendház, amit ő alapított.

„Hogy kezdődött?” címmel tartott sajtótájékoztatót Molnár Attila, a Fidesz miskolci elnöke. A villamosprojekt látható módon olyan anomáliákat hordoz magában, amelyek nem a lehető legoptimálisabb pénzfelhasználást eredményezik – szögezte le a Fidesz városi elnöke. A politikus szerint a Zöld Nyíl eredeti állapotában, úgy, ahogy a jelenlegi vezetés átvette, a régi vezetés szimbóluma.

A KOTRA 2011. május 18-20. között rendezte meg a KOREA Overseas Investment Fair 2011 elnevezésű nemzetközi befektetői kiállítást Szöulban. A magyarországi delegációt Kriza polgármester és Becsó Zsolt, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke vezette. A kiállítás nemcsak a személyes, direkt megbeszélések lebonyolítására adott lehetőséget: a résztvevő kiállító vállalatok és nemzetek egyenként prezentálták hazájuk befektetési környezetét, a befektetés-ösztönző tényezőket, valamint a már megtelepedett vállalatok sikerére alapozott üzleti lehetőségeket.
A tárgyalássorozatot követően a delegációt Lengyel Miklós, a Magyar Köztársaság Szöulba akkreditált nagykövete a rezidenciáján fogadta, és biztosította arról, hogy a Koreában tett látogatás eredményessége a későbbiekre nézve biztosított legyen. A polgármester a kínai felekkel egy LED összeszerelő és fejlesztési üzem miskolci létrehozásáról tárgyalt és aláírtak egy szándéknyilatkozatot.

Miskolcon tartotta alakuló ülését a Megyei Jogú Városok Szövetségének Egészségügyi Albizottsága, melynek elnökévé Kriza polgármestert választották. Az új szervezeti egység legfőbb célja, hogy a tagtelepülések komoly szerepet vállaljanak az egészségügy reformjában.

Miskolc Város Napja alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak a Nemzeti Színházban. Az ünnepségen kiosztották város kitüntető címeit is. Miskolc díszpolgára lett Biros Péter háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó és Bodonyi Csaba építész. A Pro Urbe-díjat dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa, Gonda Ferenc, a Filharmónia Kelet-Magyarország Kft. nyugalmazott igazgatója, dr. Pásztor Albert rendőr ezredes, a miskolci kapitányság nyugalmazott vezetője és Serfőző Simon író vehette át Kriza polgármestertől.

Az állatkert vezetősége úgy döntött, állatorvosaival való konzultáció után, hogy nem szabad Gabi maci szenvedését, elmúlását tovább nyújtani, mivel állapotán gyógyszerekkel sem lehet segíteni. Így Gabi macit, az állatkert állatorvosai elaltatták.

Több országos médium is foglalkozott újra a polgármester összeférhetetlenségi ügyének további alakulásával kapcsolatban, miszerinta Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium internetes céginformációs szolgálatának e-beszámolókat tartalmazó aloldalán szerepel a Krila-Med Kft. 2009. április 10-én megtartott taggyűlési határozatáról szóló igazolás (ezt az igazolást természetesen az illetékes cégbíróságra kellett leadni). Az iratot a cég ügyvezetőjeként dr. László Zsuzsa jegyezte, akinek aláírása ráadásul kísértetiesen hasonlít Kriza ügyvezető aláírására.

Segítőprogramot indított a miskolci polgármesteri hivatal a rászoruló családoknak. Van akinek fölösleg, van akinek érték elnevezéssel indított segítőprogramot a miskolci polgármesteri hivatal rászoruló családoknak; az ötletet egy helyi család adta, amely azzal kereste meg a hivatalt, hogy használt, de jó állapotban lévő bútorait szeretné ajándékba adni.

Öt oktatási intézmény egyházi fenntartásba adásáról döntött a miskolci önkormányzat közgyűlése: a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolát a görög katolikus egyház, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolát és a Weöres Sándor Óvodát a római katolikus egyház, a Fazola Henrik Általános Iskolát a baptisták, a 4. Számú Istvánffy Gyula Általános Iskolát pedig az evangélikusok működtetik a következő tanévtől. A korábbi tervekkel ellentétben az iskolák fenntartói jogát adta át csupán az önkormányzat, az ingatlanok a város tulajdonában maradnak.
Kifizette a 29 millió forintos tartozását az AVE Miskolc Kft.-nek a Miskolci Piac Zrt., így a társaság ellen hetekkel ezelőtt elindított felszámolási eljárás okafogyottá vált. A két cég kérte is a bíróságot, hogy az eljárást szüntesse meg. Minderről Ivády István, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója beszélt Miskolc önkormányzata gazdasági bizottságának.