Olyan mértékű díjcsökkentést hajtottak végre a biztosítók, hogy hasonlóan nagy áresésre már aligha lehet számítani. Főleg, hogy januártól jön az új baleseti adó, ami megnöveli majd a költségeket.

Vasárnap hajnalban két országos napilapban tették közzé a jövő évre vonatkozó kötelező biztosítási díjakat a hazai biztosítóintézetek. A Biztositas.hu első jelentéséből kiderül, hogy a biztosítók jóval nagyobb engedményeket tettek, mint arra előzetes nyilatkozataik, vagy a kiadások alapján számítani lehetett.

Az elemzők szerint ennek az lehet az oka, hogy a biztosítók tarolni szeretnének a mostani kampányban. A korábban várt 5 százalékos áresés helyett ugyanis 10-15 százalékos visszaesésről beszélhetünk, de nem ritkák az ennél nagyobb kedvezmények sem. A tizenöt társaság közül nincs olyan, amelyik 5 százalék alatt csökkentette volna az átlagos díjait, de bőven találunk 20-25 százalékos átlagos árcsökkentést is.
Megmerevedik a piac

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító, hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet. A tarifák alapján látható, hogy a nagy biztosítók közül az Allianz és a K&H meg szeretné őrizni ügyfélbázisát, amibe idén a Groupama és az Uniqa is bele kíván szólni. A kicsik közül agresszív díjakkal jelentkezik szinte mindenki. Erősítene a KÖBE, az ASTRA és Wabard is-írja az index.hu