Minimum 50-60 ezer ember gyűlt ösze az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által „Nem tetszik a rendszer?” alcímmel meghirdetett tüntetésen. A szervezők szerint egyértelművé vált, hogy a külön-külön is rossz törvényekkel Orbán Viktor egy autoriter, velejéig antidemokratikus politikai rendszert épít.

 

Az atv.hu tudósítója szerint masszív, több tízezres

 tömeg gyülekezik az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által „Nem tetszik a rendszer?” alcímmel meghirdetett tüntetésen az Erzsébet híd és az Astoria között, a Szabad Sajtó útján. Hobó éppen József Attila, a Hetedik te magad légy című versét szavalja. Rendőri jelenlét, rendbontás nincs.

 

A tüntetés hátteréül egy egy ’56-os lyukas zászló szolgál, aminek a közepébe narancsot applikáltak. A plakátok szintén a „narancsuralom-ellenesség” jegyében készültek. Néhány példa: „Kokirikú” felirat mellett Orbán és Rákosi feje összemontírozva; „A nemzeti kisgömböc rémálma: a jogállam”; „Ha nem zárjuk el a csapot, narancslébe fullad az ország”; egy másik transzparens pedig Esztergomot élteti.

A színpad melletti sátorban feltűnik többek között Csákányi Eszter és Kulka János, akik a felszólalásra készülnek és itt van Juhász Péter, a mozgalom főszervezője, korábbi kendermagos aktivista is.

Csákányi Eszter és Kulka János a két konferanszié, ők fölváltva beszélnek a színpadon. Mint Kulka fogalmazott, Orbán Viktor azt mondta korábban, hogy neki senki sem diktál. Most úgy tűnik, hogy mégis, hiszen elment Brüsszelbe az EU-csúcsra.

A két színművész hangsúlyozta: azért jöttek ide, mert úgy érezték, nincs igazi politikai képviseletük. Csákányi azt mondta: ha nem tetszik a rendszer, miért nem alapítunk pártot? Azért, mert civilek vagyunk és a szakmánkat űzzük – felelt önmagának.

Egyre többen vannak bizonytalanok,akik nem tetszik a rendszer, nem tetszik, amit a kormány úthengerrel épít, nem tetszika közoktatás, de a hivatásos ellenzék sem alternatíva – tette hozzá. Mivel a mostani rendszernek nincs alternatívája, ezért nekünk, civileknek kell az alternatívát megteremtenünk – fogalmazott.

Helyszíni tudósítónk szerint az Astoriáig áll a tömeg, ez minimum ötven-hatvanezer embert jelent.

Most Juhász Péter, a tüntetés szóvivője beszél. Azért nem tetszik a rendszer, mert sok elemében, így összességében is antidemokratikus. Juhász üdvözli a civilszervezeteket, például a nemrég alakult Szolidaritást.

1956-ban is a diákok kezdték a forradalmat

Most a hallgatói önkormányzat egyik képviselője beszél. A Fidesz ellenzékben tiltakozott az akkori kormány oktatáspolitikája ellen, de most sokkal több pénzt vonnak ki az oktatásból, mint amennyit az előző kormányok.

A magyar nép legutóbbi forradalmát ötvenöt éve is diákok indították el. A forradalmak nem fülkékben kezdődnek. Az utóbbi években passzív diákság alternatívát kíván nyújtani a hatalommal szemben.

Az egyetem a miénk, oktatóké és tanulóké – hangsúlyozta a HÖOK képviselője. A felsőoktatás ne a munkaerőpiac kiszolgálását szolgálja. A szegedi egyetemen 87 diák kezdett éhségsztrájkba, tiltakozásul a kormány oktatáspolitikája ellen.

Ne csak sztrájkolj, szerveződj is: ki kell kényszeríteni, hogy a oktatásban a diákok akarata érvényesüljön – zárta gondolatait a HÖOK-os szónok.

Ismeretlen szónokok lépnek színpadra, amatőr bájjal, a közönség türelmesen végighallgatta őket.

Egy ifjú hölgy a kormány szegénységpolitikáját ostorozza. Őt is az amatőr báj jellemzi: szemmel láthatóan megkönnyebbült a szónoklata végén.

Humor a tüntetésen

Utána a Szilvási Gipsy Band játszik. Egy ifjú hölggyel kiegészülve – meglehetősen áthallásosan – Kovács Kati Most kéne abba hagyni című slágerét adják elő. Közben a háttérben egy kivetítőn egy magyar zászló volt látható, közepén naranccsal. A narancsot kivágták, így lett lyukas a lobogó.

Rossz az idő, jó a hangulat. A szervezők szerint így legalább nem lehet a jó időre fogni, hogy ilyen sokan vannak.

Kulka János és Csákányi Eszter a kormány kultúrpolitikáját ostorozta. Kulka Dörner pályázatából idézet, mire a közönség jókedvűen pfújolt.

A Fidesz önkényuralmat épít

Istvánfi András úgy fogalmazott: hazafinak lenni azt lenni, hogy köztársaságinak lenni. 1956-osnak lenni azt jelenti, hogy hinni a köztársaságban. Az Orbán-rendszer nem hisz a köztársaságban, hanem önkényuralmat épít – vélte a szónok.

Úgy folytatta: a Fidesz nem hisz a magyar emberekben, elárulta 1956-ot. Istvánfi az alkotmányozást bírálta: a kormány megdöntötte az 1989. október 23-án kikiáltott III. Köztársaságot. Istvánfi szerint ez az, ami nem tetszik a tüntetés résztvevőinek.

Az Orbán-rendszer elárulta 1956-ot és visszalépett 1989-hez képest – hangsúlyozta Istvánfi András. Szerinte nincs jogállam, létbiztonság és szolidaritás, van viszont félelem, létbizonytalanság és cinizmus.

Ez a rendszer megszüntet mindent, ami jó volt a III. Köztársaságban és megerősítve továbbvitt mindent, ami rossz volt benne. Alulról szerveződve kell létrehozni a IV. Köztársaságot. Össze kell fogni a demokratikus ellenzéket, mert különben a mostani rendszer nem váltható le. Ez rögös út lesz, de rá kell lépni erre a rögös útra – fejezte be szónoklatát Istvánfi András.

Dénes Balázs jogvédő, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke azt mondta: sok nyelven értünk, de az erő nyelvét nagyon nem szeretjük. Dénes Balázs a hajléktalanok és a mélyszegénységben élő cigányok elleni kormányzati küzdelmet említette meg. Szintén nem tetszik neki a rapid tempóban történő törvényalkotás.

Hogyan tovább? Válasszunk alternatív köztársasági elnököt

A elégedetlenség önmagában nem elég – folytatta gondolatait a TASZ elnöke. Szerinte, ha tovább hallgatunk, a demokrácia ellenfelei végleg győzni fognak. Üzenjük meg a hatalomnak, hogy milyen rendszert szeretnénk. Azt nem mondta, hogy pártot kell-e alapítani vagy aláírásokat gyűjteni.

Eddig még leginkább arról volt szó, hogy mi rossz, de arról kevésbé, hogy mi a teendő.

Most a Nem tetszik a rendszer című slágert adja elő a Szilvási Gipsy Band.

Az ismét a színpadon lévő Juhász Péter szerint most érkezett meg a százezredik ember a tüntetésre. Azt mondta: nemcsak beszélni, de tenni is kell valamit.

Új politikusi generációt kell létrehozni – mondta. Két héten belül elindul az alternatív köztársasági elnököt megválasztásának folyamata – jelentette be.

Juhász azt mondta: március 15-re ugyanide várják a tömeget, akkor megnevezik és be is iktatják az alternatív államfőt. Addig is minél többen csatlakozzanak hozzájuk a Facebookon, hogy az alternatív köztársasági elnöknek a lehető legerősebb legyen a legitimációja – kérte a sokaságot. Közölte: eddig közel százezer tagja van a Facebook-csoportnak.

Lassan vége a tüntetésnek.

A tüntetés végeztével az atv.hu tudósítójával beszélgető Dénes Balázs azon fölvetésünkre, hogy alakítanak-e pártot, azt mondta: „Én biztosan nem.” Azt elismerte, hogy ennek a tömegnek most már valamilyen programot kellene hirdetni.

Az atv.hu tudósítója szerint egyébként a jogerősen föloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában lehetett látni harminc-negyven embert a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Előzmények

A szervezők szerint egyértelművé vált, hogy a külön-külön is rossz törvényekkel Orbán Viktor egy autoriter, velejéig antidemokratikus politikai rendszert épít. „1956-os forradalom a lengyelekkel való szolidaritás-tüntetésből vált a magyar történelem egyik legfontosabb eseményévé. Akkor, ott az emberek a társadalmi szolidaritás nevében vonultak az utcára, és közben saját szabadságukat is kivívták. Ezeket az értékeket újra és újra meg kell erősíteni. A szabadság védelmében a demokráciáért kiállni, szolidárisnak lenni egymással: ez ma 56 legfontosabb öröksége” – szerepel a szervezők Facebook-oldalán.

atv.hu
atv.hu