A kormány még hónapokkal ezelőtt döntött arról, hogy 97 gépkocsit cserél le Skoda Superbekre 600 millió forintból. A közel száz járgány megvásárlásáról a Blikk is beszámolt, s a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál nyáron érdeklődtünk, mi lesz a leselejtezett autók sorsa. Akkor még csak azt tudták elmondani, hogy nyilvános árverésen értékesítik őket. Az origo.hu információi szerint az eladás szeptemberben megtörtént, s összesen 87 autóból 80,7 millió forint folyt be, ami alig 900 ezer forint darabonként.

 

Csakhogy a Blikk utánanézett: a hasonló korú modellek ennél az átlagárnál jóval többért forognak a használt autók piacán. Sőt, az Audikért 2-3 milliót is kérnek az interneten hirdető eladók. Ami még meglepőbb, az árverezést lebonyolító Autó Aukció Kft. sem akciósan kínálja a hasonló portékát. Honlapjukon több olyan gépkocsit is megtaláltunk, amelyekre ráillenek a kormányzati autók paraméterei, de ott már több mint 2 millió forint a kikiáltási áruk. Megkerestük az árverező céget, de érdemi választ nem kaptunk.

– Partnereink a szerződésben mindig kikötik, hogy az értékesítésről csak ők nyilatkozhatnak – válaszolták, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az információnkat.

Levelet küldtünk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak is. Azt tudakoltuk, ki és milyen formában értékesítette a kocsikat, és miért az Autó Aukció Kft.-re esett a választás. Arra is kíváncsiak voltunk, a 97-ből miért csak 87 kocsit adtak el az aukcióscégnek, mi lett a többi 10 sorsa. Ám, nem kaptunk választ. Így nem tudjuk, az árverező cég először pályázaton megvette, majd saját szakállára továbbértékesítette a kocsikat – eddig ez volt az állami gyakorlat a használt autók értékesítésekor –, vagy bizományba átvette azokat, s a befolyt összeget – jutaléka levonása után – átutalta az államnak.

Legutóbb 2006 végén vertek dobra 84 kocsit, s a pályázók csak együtt vehették meg a hét tucat járművet. Akkor a mostani összeg több mint másfélszerese, 131 millió forint folyt be.