Több, jobbára elmaradott térségben működő önkormányzat alól is kirántja majd a talajt a pénteken benyújtott adócsomag egy mellékmondata. Ezzel véget érnek azok a „belföldi offshore” ügyletnek beillő, – a többi település szemszögéből – ügyeskedések, másfelől kreatívnak számító megoldások, amelyek révén önkormányzatok magukhoz csábítottak cégeket, így generálva maguknak extra adóbevételeket.Talán Komlóska az egyik leghíresebb olyan hazai „offshore-település”, ahol az iparűzési adó elengedésével komoly bevételre sikerült szert tenniük, jobbára azzal, hogy a papíron ott működő teherautó-flották után bezsebelhették a gépjárműadót, azaz a súlyadót. A példa ragadós volt, több száz önkormányzat igyekezett hasonló megoldással ringbe szállni, több-kevesebb sikerrel.

Mennyi pénzről van szó?

Pontos bevételi számot nem lehet tudni a helyi adókról, korábban ezt a Pénzügyminisztérium tartotta nyilván, majd az új rendszerben elvileg a Belügyminisztérium hatáskörébe került. Korábbi adatkérési igényeinket a tárca nem tudta kielégíteni.

A zempléni község honlapjának tanúsága szerint nincs sem ipa, sem építményadó, a cégek letelepedéséhez az önkormányzat kedvező feltételekkel tud helyet biztosítani. További előnyként említik azt is, hogy mivel Komlóska a leghátrányosabb helyzetű kistérségek települései közé tartozik, az itteni vállalkozások fejlesztéseit pályázati források is segítik. Mindezért cserébe csupán azt kérik, hogy támogassák a Komlóskáért Alapítványt, ráadásul az apanázs jelentős része le is vonható a cégek adóalapjából, ha az alapítvánnyal tartós támogatási szerződést kötnek.

Szintén nagy hírverést kapott Újlengyel, amely – miután sikerült odacsábítani a Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalatát, a Triton Hungary Vagyonkezelő Kft.-t – valóságos offshore-cégparadicsommá vált, több száz cég jelentkezett be az ipa-mentes településre. Igaz, az olajfúrótornyok – köztük a katasztrófája miatt elhíresült Deepwater Horizon – bérbeadásával foglalkozó Triton azóta otthagyta a települést, és Budapest belvárosába költözött-írja a napigazdasag.hu