Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára lincselték meg 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A gyilkossági ügyben, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével – részben társtettesként, részben felbujtóként – nyolc embert ítéltek el 2009 novemberében; a vádlottak összességében 157 év büntetést kaptak. A lincselés ügyében hozott jogerős ítélet tavalyi meghozatalakor a bíróság a vádlottaknál súlyosbító körülménynek találta, hogy az áldozat maradéktalanul betartotta a közlekedési szabályokat, és azért állt meg Olaszliszkán, hogy meggyőződjön róla, az autója előtt féktávolságon belül az úttesten átfutó H. Kitti megsérült-e.

 

A kislány apját életfogytiglanra ítélték, az elsőrendű vádlott ifj. H. Dezső büntetését 15 évi fegyházról 17 évre súlyosbították, egyebek között azért, mert megbánásnak jelét sem mutatta. J. Gusztáv szintén életfogytiglant kapott, holott első fokon 15 esztendőre ítélték; róla bebizonyosodott, hogy arcon rúgta a tiszavasvári tanárt. 15 évről ugyancsak életfogytiglanra növelték F. György fegyházbüntetését, miután a másodfokú eljárás során bebizonyosodott róla, hogy beletalpalt a már földön fekvő áldozat gyomrába.
A korábban már négy alkalommal elítélt F. György számára a börtönben sem volt kímélet: 2008 szeptemberében a férfi kevésnek minősítette a reggelit, és a tejfölös túrót kiejtette a zárka ablakán – ebből néhány csepp az őr cipőjére és nadrágjára fröccsent. A biztonsági tiszt erre az összes őrt F. Györgyhöz hívta, a zárkából minden fogvatartottat kivezettek, a börtönőrök között így magára maradó F. Györgyöt pedig azzal provokálták, hogy üsse meg a szintes felügyelőt. A nagy testű rab erre nem volt hajlandó, mire az őr megütötte, majd összebilincselték a kezét, és megrúgták az állát és az orrát is – utóbbi el is tört. A biztonsági személyzet tagjai közül két őrt vontak felelősségre az eset miatt.