Ma | 02:13
Jobbik-megemlékezés Szögi Lajos halálának évfordulóján
Fáklyás felvonulással emlékeztek Szögi Lajos tanárra, halálának ötödik évfordulóján a Jobbik Magyarországért Mozgalom szervezte rendezvényen, péntek este Olaszliszkán.

A tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

A megemlékezésen a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében felszólalt Endrésik Zsolt, Zagyva György Gyula és Volner János országgyűlési képviselő.

Endrésik Zsolt beszédében úgy fogalmazott: öt éve történt, hogy brutális módon agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt. Kiemelte, hogy a Jobbik volt az, amely a kezdetektől fogva megemlékezett a tragédiáról. Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezt a napot emléknappá nyilvánítsák – mondta, utalva arra, hogy szombaton az olaszliszkai önkormányzat hivatalosan is emléknappá nyilvánítja Szögi Lajos halálának évfordulóját.

Hozzátette, kifejezetten örül annak, hogy nemcsak a Jobbik szimpatizánsai és képviselői, hanem „őrsereges, gárdistás és motoros” résztvevői is voltak a fáklyás megemlékezésnek. Az országgyűlési képviselők egyöntetűen annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy létezik „cigánybűnözés”, és felsoroltak több, általuk ebbe a kategóriába sorolt esetet. Szögi Lajos halála kapcsán azt mondták, ez a tragédia rázta meg először az egész magyarságot.

Péntek este Új Magyar Gárda zászló alatt, alakzatban állva, vezényszavakra akart koszorúzni a megemlékezés több résztvevője, a rendőrség azonban megakadályozta ezt, és igazoltatta őket, miközben a mintegy 200 jobbikos, árpádsávos lobogót tartó résztvevőt két oldalról rendőrségi sorfallal körbevették.

A helyiek – a többségükben romák lakta területen – a kapukból, a kerítések mögül szemlélték a történteket. Néhányan bekiabáltak, amire a mintegy kétszáz résztvevő közül többen szidalmazással válaszoltak. A településen kiemelt rendőrségi jelenlét van.

A rendőrség hangosbeszélőn tájékoztatta az igazoltatottakat, hogy szabálysértési eljárás indul ellenük, és egyben felszólította őket, amennyiben továbbra is alakzatban és vezényszóra haladnak, nem pedig a megemlékezéshez méltóan viselkednek, előállítják őket a sárospataki rendőrkapitányságra.

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az esti órákban az MTI-nek elmondta, hogy a rendőri intézkedés során 32 embert igazoltattak, akikkel szemben szabálysértési feljelentést tesznek feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt.