A Jobbik Borsod -Abaúj-Zemplén megyei szervezete fáklyás felvonulást tartott az öt éve, 2006. október 15-én a gyermekei szeme láttára agyonvert Szögi Lajos tiszavasvári tanár emlékére. A békés megemlékezésen 32 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást.
 Endrésik Zsolt, jobbikos országgyűlési képviselő fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nyolc elkövetőből csak egyetlen egy bánta meg a tettét, ő pedig azt vallotta, hogy „mi Magyarország szégyene vagyunk”.

„Sokáig tanítottam cigány iskolában, és ki kell mondanom, hogy a magyar cigányság nagy többsége alkalmatlan integrálódni” – mondta. Hozzátette: tisztában van vele, hogy a roma kisebbség kis hányada próbál normális életet élni. A képviselő szerint az országban az integrációs kísérletek értelmetlenek, feleslegesen ölik beléjük a rengeteg pénzt – igaz, lternatívát nem ajánlott fel.

Utána Zagyva György Gyula jobbikos képviselő érdekfeszítő beszéde következett. Zagyva mindig mond valamit, amivel meglepi a közönségét, most azzal kezdte, hogy kivételesen nemcsak a jobbikos rendezvényeket látogatókhoz, hanem „cigány honfitársaimhoz és a rendvédelmi szervekhez” is szól. Szerinte ugyanis a cigányoknak halvány lila gőzük sincs arról, hogy a Jobbik mit gondol róluk, mert csak a liberális médián keresztül hallanak róluk. Pont ezért külföldi példával erősítette mondandóját: „Csehországban ezren támadtak rá a cigányokra, mert nem tetszik nekik, ahogy élnek, Olaszországban pedig a kormány cigánysorokat dózerolt le. Ehhez képest mi a békés egymás mellett élésért emeljük fel a hangunkat, mégis cigánygyűlölőnek állítanak be minket” – mondta.

„Addig örüljenek, amíg a magyar ilyen békeszerető nép, és felajánlják nekik a segítségüket” – intézte szavait cigány honfitársaihoz. Ezalatt arra gondolt, hogy nemrég konkrét javaslatot tettek a parlamentben az uzsorabűncselekmények ellen. „Mi békejobbot próbálunk nyújtani, de ehhez a cigányoknak változtatniuk kell. Nem fogjuk hagyni, hogy az iskolákban kirabolják, megverjék gyerekeinket. Ezek ugyanis tipikus cigány elkövetési módok” – vélte.

A szavaira direkt nem figyelő rendőrökhöz is intézett pár szót. „Az a sok rendőr ha nem itt állna, vagy Brad Pitt fegyvereivel foglalkozna, hanem cigány uzsorásokat keresne, akkor a környék cigányainak az élete is jobb lenne. Mi meg tudjuk magunkat védeni, de nem lett volna probléma amúgy sem”-írja az index.hu