Fokozott ellenőrzést tartottak a hatóságok pénteken az M3-as autópálya nyírségi szakaszán, ennek keretében több, százezer forintnál nagyobb összegű bírságot szabtak ki – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Fedor Rita elmondta: a razzia során összesen 195 gépkocsit, ezen belül 62 külföldi rendszámú járművet ellenőriztek a rendőrök és a társszervezetek munkatársai.

A főhadnagy tájékoztatása szerint hat autóssal szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, három járműnek ugyanis nem volt érvényes műszaki vizsgája, két sofőrnek lejárt a jogosítványa, míg egy esetben engedély nélkül alakították át az érintett gépkocsit. A menetokmányok szabálytalan vezetése, illetve hiánya miatt 250 ezer forintos bírságot szabtak ki egy szlovén kamionosra, egy veszélyes anyagot szállító magyar teherautó vezetőjének pedig 300 ezer forintos büntetést kell fizetnie a biztonsági előírások megsértése miatt.

A legnagyobb összegű bírsággal, 800 ezer forinttal egy román kamionost sújtottak az ellenőrök, mert az manipulálta a tachográfot, a menetíró-készülékét. Sebességtúllépést öt gépkocsinál mértek be, valamennyi sofőr ellen közigazgatási eljárást indítottak, amelynek során az érintettek jelentős összegű bírság kiszabására számíthatnak. Egy autós ellen jövedéki termékkel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás, egy jármű forgalmi engedélyét pedig bevonták, mivel az nem volt megfelelő műszaki állapotban. Kisebb közlekedési vétségért 13 sofőrt büntettek meg, ők összesen 135 ezer forint helyszíni bírságot fizettek.

A fokozott ellenőrzést román és ukrán rendőrök is megtekintették, ők egy nemzetközi közlekedésbiztonsági konferencián vesznek részt a hét végén Nyíregyházán – jegyezte meg a szóvivő.