A tüntetésen „Ne hallgass, hallgató!” felszólítást skandálva, „1531-től Sárospatakon tanítóképzés” transzparenssel, illetve „Beteg a felsőoktatás. Rózsahimlős” feliratú bábuval mintegy félszázan vettek részt, tiltakozva a felsőoktatási törvény tervezete ellen.

Kovács Zsolt, a hallgatói önkormányzat elnöke az MTI-nek azt mondta: a vidéki felsőoktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. „Ha a jelenlegi felsőoktatási törvény tervezetét (…) elfogadják, a vidék még hátrányosabb helyzetbe kerül” – fejtette ki álláspontját.

Véleménye szerint ezzel konzerválnák a centralizációt, azaz a Budapest-központúságot, vidéken pedig – így Sárospatakon is – szinte ellehetetlenülne az oktatás. A tervek szerint megemelnék az önköltséget is, az 500-600 ezer forintot azonban ebben a térségben lehetetlen, hogy ki tudjon fizetni egy hallgató egy félévre, illetve az úgynevezett röghöz kötés is nehezíti helyzetüket. Ebben a felsőoktatási intézményben például számos szlovák, román hallgató tanul. Ha tehát a diploma megszerzése után tíz évig itt kellene dolgozniuk, nem fogják tudni mindezt vállalni – tette hozzá Kovács Zsolt.

 

A hallgatói létszám tekintetében – véleménye szerint – jelenleg a főiskolai kar minőségi oktatás szempontjából jó helyzetben van, a financiális oldal viszont katasztrofális – jegyezte meg. Mintegy négyszáz hallgató tanul Sárospatakon, ebből két és félszáz nappali tagozatos.

Kovács Zsolt szerint hiba lenne nem hallatni a hangjukat, ugyanis „azt hihetnék az illetékesek, hogy vidéken mindenbe belenyugszanak”. A hallgatók azt remélik, hogy a helyi politikusok, a város vezetése felismeri a törvénytervezet veszélyét, mert „elszippantja” az egyébként is hátrányos helyzetű régióból a diplomás szakembereket, fiatalokat, s ezzel még nehezebb helyzetet generál.