Nem kell befalazni Miskolcon az avasi városrész egyszerű pincéit, nem lesz pinceadó. Több ingatlantulajdonosnak azonban így is a zsebébe kell nyúlnia.

Pánikhangulat alakult ki a miskolci avasi pincesoron. A tulajdonosok azon gondolkodtak, hogy befalazzák a pincéket, ha építményadót kell fizetni. A polgármesteri hivatal cáfolta a hírt, mely szerint adó bevezetését tervezik az Avasi több száz éves földbevájt pincék után. A tulajdonosok felvetésére nyilvános vitát rendeztek arról, hogy mi okozhatta a félreértést.

Szendrei Mihály pincetulajdonos elmondta, több társával együtt azon vették észre magukat, hogy a helyi adóhatóság a pinceágakat – vagyis nem az épületeket, hanem az azok alatti, bányászati technológiával készült földalatti létesítményeket – is megadóztatja. Olyan pincetulajdonos is van, akire még nem szabtak ki plusz közterhet, de már vizsgálódik nála a hivatal. A tulajdonosok ezek után úgy gondolták, fórum keretében tisztázni kellene a kérdést, mivel eddig a pince ágak nem voltak az adóhatóság látókörében, és a világos információk hiánya pánikhoz vezethet. Egy másik pincés, Béres Attila azt mondta, bíznak benne, hogy az Avas turizmusa és az építménytulajdonosok érdekének megfelelő önkormányzati döntések születnek az ügyben.

Kakas Zoltán, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője elmondta, az átlagos földbevájt pincék után a jövőben sem kell közterhet fizetni. A teljesen átalakított, és „épületté avanzsált” pincék után azonban adókötelezettsége lesz a tulajdonosnak, mint ahogy minden más épület esetében is ez a szabály. Az átalakított pincéknél mindegy, milyen célra alakították át őket, nem számít, hogy vendéglátóhely lett belőlük vagy valami más. „Abban lehet táncterem, vívóterem, lehet sok minden, de azt kell figyelembe venni, hogy nem arról a pincéről van szó, amit valamikor kivájtak, és a mai napig ugyanúgy néz ki” – mondta a polgármesteri hivatal munkatársa.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere megerősítette, azok akiknek valóban pincéjük van, nyugodtak lehetnek, az ingatlan után nem kell adót fizetniük. Azokon a helyeken azonban, ahol kereskedelmi tevékenység folyik, illetve a pincét beépítették, ellenőrzés zajlik, és ennek függvényében kerül majd kivetésre az építmények utáni adó.

Forrás: Kossuth Rádió