Steve Jobs: a fekete pulóver titka

A fekete pulóver és a farmernadrág szinte Steve Jobs védjegyévé vált. Alig van olyan ember, aki más felsőben is látta az október 6-án elhunyt vezetőt. Azt azonban eddig senki sem tudta, hogy Jobs miért ragaszkodott ennyire ehhez a két ruhadarabhoz. A válasz az önéletrajzi mű rejti, amelyből most Walter Isaacson, a kötet szerzője árult el egy részletet

A Gawker által nyilvánosságra hozott izelítőből kiderül, hogy Steve Jobs az 1980-as években Japánba látogatott a Sonyhoz. Ott látta először a fekete céges egyenruhát, amit a japán konszern munkatársai hordtak. Akio Morita, a Sony felügyelőtanácsának akkori vezetője elmondta az Apple vezetőjének, hogy a második világháború után nem volt normális ruhája az embereknek és a társaság ezért döntött az egyenruha mellett. Az évek múlásával azonban a fekete uniformis szinte egybeforrt a Sonyval és erősítette a munkavállalók összetartozását.

Az amerikai vezetőt lenyűgözte a viselet és elhatározta, hogy valami hasonló egyenruhát rendszeresíttet az Apple-nél is. „Elhatároztam, hogy ezt a kapcsolatot akarom megvalósítani az Apple-nél is” – indokolta Isaacsonnak Jobs. A Sony egyenruháját Issey Miyake tervezte. Jobs felhívta Miyake-t és megkérdezte, hogy hajlandó lenne-e arra, hogy egy hasonló ruhát tervezzen az Apple számára is? Miyake beleegyezett és elkészített néhány ruhát. „Néhány mintadarabbal tértem vissza és mindenki elújságoltam, hogy milyen nagyszerű lenne, ha mindenki ezeket hordaná. Kicsúfoltak a színpadon. Mindenki gyűlölte ezt az ötletet” – emlékezett vissza a fekete pulóver viselésének kezdeteire Jobs.

A cégvezető és Miyake kapcsolata ugyanakkor nem szakadt meg, Jobs rendszeresen felkereste a tervezőt. Ekkor jött az az ötlet, hogy ha a munkatársai nem is, de ő fog egyenruhát hordani. Ennek részben kényelmi okai voltak, másrészt azt állította, hogy ezáltal egyedi stílusa lesz. „Megkérdeztem Issey-t, hogy tudna-e néhány fekete pulóvert készíteni nekem és azonnal százat küldött. Ez az, amit hordok. Az életem végégig elég darab van belőlük” – mondta Jobs.