Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön fogadta a megyei és fővárosi kórházak vezetőit. A tájékoztatón annak részleteiről beszéltek, hogyan kerülnek át az intézmények január elsejétől állami tulajdonba. Az átalakítás egyik pontja az lesz, hogy jövőre az összes főigazgatói és gazdasági igazgatói posztra új pályázatot írnak ki.

Miután az intézmények állami tulajdonba kerülnek, teljesen egyértelmű, hogy az új tulajdonosnak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy eldöntse, kivel kívánja megvalósítani a szerkezetátalakítást, mondta Beneda Attila. A kabinetfőnök hangsúlyozta: nem lesz semmilyen boszorkányüldözés, nem lesznek tömeges cserék, hiszen nehéz is lenne hirtelen ennyi felkészült szakembert találni, akivel le lehetne cserélni a 12 budapesti és a 34 megyei fenntartású egészségügyi intézmény vezetését.

Várhatóan 2012. márciusára írják ki a kórházvezetői pályázatokat, amelyekre az eddigi főigazgatók és gazdasági igazgatók is pályázhatnak. Számos olyan fővárosi intézményvezető van, akiket fél évvel ezelőtt neveztek ki, az ő esetükben a korábbi pályázati koncepciót is figyelembe veszik, mondta Beneda Attila.

Beneda Attila szerint a hamarosan induló átadás-átvételi folyamatnál nemcsak az derül ki, hogy a mostani kórházvezetők mennyire készek az együttműködésre, hanem az is, mennyire rátermettek az intézmény vezetésére. Irányadó lehet például a kórház adósságállománya, de azt természetesen alaposan átnézik, hogy ennek kialakulása – a kórház adottságait is figyelembe véve – mennyiben múlhatott a menedzsment rossz döntésein.

A városi kórházak állami kézbe adása 2013 januárjában kezdődik, de ha a fővárosi és megyei kórházak átadás-átvétele hamarabb lezajlik, ez a folyamat is elkezdődhet előbb.

 

A Semmelweis-terv szerint a jövőben nem megyei, hanem térségi alapon szerveznék meg az egészségügyi ellátást. Kilenc nagytérségre osztanák az országot, a kórházak feladatait pedig eszerint határoznák meg. A cél az, hogy az egyenként 1-1,5 millió lakost egyesítő térségeken belül legyen megfelelően felszerelt szakrendelő, sürgősségi központ, onkológiai ellátás, a bonyolult eseteket pedig az egyetemi klinikák, országos intézetek lássák el. A cél, hogy egy-egy területen belül ne legyenek fölösleges vagy párhuzamos ellátások, a rendszer minél hatékonyabban működjön. Ez természetesen egyes helyeken kórházi osztályok megszüntetését is jelenti majd-írja az index.hu