Az amerikai légierő észak -karolinai bázisán elért az első tesztek fázisába a Blue Devil, vagyis Kék Ördög kódnév alatt futó kémléghajó fejlesztése. A gépet szeptemberben töltötték fel először héliummal egy hatalmas hangárban, a jármű a terveknek megfelelően, biztonságosan és jól irányíthatóan lebegett. A szabad ég alatti, időjárási viszontagságokkal és széllel súlyosbított teszt lesz a következő fázis.

A Blue Devil méretei impozánsak: 113 méter hosszú, és 39 ezer köbméter hélium tartja a levegőben. A Pentagon tervei szerint Afganisztán felett vetik majd be először, ahol a célterület felett hatezer méter magasan lebegve a szenzorai nagyjából kilencven négyzetkilométeres területre látnak rá. A gép a légierő fejlesztői szerint fenekestül forgathatja fel a kémrepülők világát, ha a kísérletek sikerrel járnak.

A léghajó nagy felbontású kamerákkal, lézeres műszerekkel, de még hangalapú szenzorokkal is fel lesz szerelve, és a fedélzetén egy kétezer processzormaggal dolgozó kisebb szuperszámítógép elemzi majd az információkat. A légierő elvárása az, hogy a gép 15 másodperc alatt képes legyen információkat közvetíteni a felszíni főhadiszállásnak bármiről, ami alatta történik. A üzemeltetéshez nem is feltétlenül szükséges legénység.

A Blue Devil a klasszikus zeppelinektől elsősorban abban különbözik, hogy nincs szilárd vázszerkezete, ami a héliumos ballont tartaná. A gép darabja a becslések szerint 211 millió dollárba fog kerülni, és a bevetések költsége óránként nyolcezer dollár körül várható.