A kórházakat támogatni kellene az egyenlőbb betegellátás érdekében.

 

Hálát érez az Országos Idegsebészeti

 Tudományos Intézet (OITI) orvosai iránt a végül Miskolcon megoperált beteg családja. Ezt a fiatal nő édesapja, Tátrai András közölte annak az ügynek a kapcsán, amelyet az elmúlt hetekben a nyilvánosság is figyelemmel kísért.

 

Ismert, az orrvérzéssel az OITI-be augusztus 19-én beszállított beteg ottani ellátására végül nem nyílt lehetőség, bár az orvosok és az apa is mindent elkövettek a műtét érdekében. Tátrai András elmondása szerint még azt is türelemmel magyarázták el neki, miért nem vásárolhatja meg saját pénzén a beavatkozáshoz szükséges eszközt, amelynek hiánya miatt nem is tudták előjegyezni lányát a műtétre.

Tájékoztatása szerint az orvosok két napot még vártak, hogy talán rendeződnek a sorok, többet azonban nem, mert tudták, hogy azzal romlana a nő állapota. Végül a műtétet a borsodi kórház Csókay András által vezetett osztályán végezték el. Az idegsebész – mint mondta – nem csodálkozik a történteken. Tájékoztatása szerint az úgynevezett endovaszkuláris – érpályán keresztül történő – beavatkozások az 1990-es években indultak Magyarországon, az OITI honosította meg őket. Azt viszont rossz egészségpolitikai döntésnek tartja, hogy sokáig kizárólagosan ott is maradtak.

„Pécs és Miskolc végül áttörte a falat, és megkezdte az ilyen beavatkozások végzését az ezredfordulón. Később Szeged és Debrecen is csatlakozott, ám szűk a keresztmetszet, egyenlőtlen a betegáramlás, az OITI pedig belefullad a feleslegesen fölvállalt területen kívüli munkákba” – magyarázta. Csókay szerint minden ellátó helyet támogatni kellene pénzügyileg, ahol képesek ilyen – bár drágább, de a betegnek a nyílt koponyaműtétnél adott esetben nagyobb biztonságot nyújtó – operációk végzésére. Szerinte a finanszírozás szűkössége is magyarázza, hogy a szolgáltatóknak mérlegelniük kell a kétféle eljárás között.

Forrás: Magyar Hírlap