Gus Van Sant új filmje, Helen Mirren és Nick Nolte vígjáték remake-je , Locarno magyar koprodukcióban készült román díjazottja, a Sundance Fesztivál tavalyi fődíjasa és idei legjobb rendezői díjasa, Ausztria Oscar-nevezettje – a néhány kiragadott példa bizonyítja, a miskolci Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál idén ismét izgalmas programmal áll elő szeptember 17-25 között. A retrospektív válogatás Szőts István művészetét idézi meg.

 

 

Bár csak az eddigi támogatás negyedéből, mindössze tíz millióból gazdálkodik, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programján nem érződik a meghúzott nadrágszíj-efektus, idén is erős filmprogramot kínál szeptember 17-25 között. Az első és második filmes rendezőktől válogatott versenyprogramban 14 film versenyez. Magyar induló nincs a közismert okok miatt (tavaly lényegében leállt a filmgyártás), de van magyar koprodukció és bemutatkozik egy magyar származású francia rendező is. És mert filmfesztivál nem létezik sztárnevek nélkül, Helen Mirren és Nick Nolte egy vígjátékban, Michael Caine egy bosszútörténetben, Gus Van Sant pedig új filmjével lesz jelen Miskolcon.

 

A verseny egyik provokatív bemutatójának ígérkezik egy pedofil férfi portréját megrajzoló és nagy kritikai visszhangot kiváltó osztrák munka, a Michael. Az első játékfilmjével jelentkező rendező, Markus Schleinzer már azzal is kihívja a nézői figyelmet, hogy ő volt a nagy európai provokátor, az osztrák Michael Haneke casting direktora. S még az osztrák színeknél maradva, versenyben lesz a Szarajevóban díjazott, s a hivatalos osztrák Oscar-nevezést elnyert Lélegzet, amely a részben magyar származású Karl Markovics első rendezése, őt viszont a pár éve Oscar-díjat nyert Pénzhamisítók szereplőjeként ismerte meg a közönség.

Magyar származású, de francia rendező a Romlás virágai című versenyfilm rendezője, David Dusa. Magyar koprodukcióban készült a román versenyfilm, a Szívből jövő szeretetből, amely nemrég elnyerte a legjobb rendezés díját Locarnóban. A díjazott rendező, Adrian Sitaru első filmje, a Sporthorgászat idén szerepelt a magyar mozikban, s egészen különleges atmoszférájával hívta magára a figyelmet. Sitaru filmjének két magyar szereplője, Tóth Orsi és Török Illyés Orsolya is ott lesz a miskolci bemutatón. Ugyancsak van magyar részvétel is a sok ország összefogásával (Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland és Magyarország) készült Halálos ébredés című filmben, amelyet az ír Rebecca Daly rendezett.

Nem csak a Michael című film érkezett az idei cannes-i versenyprogramból a Jamison CineFestre, hanem az amerikai Martha Marcy May Marlene is, amellyel rendezője, Sean Durkin idén megnyerte a Sundance Fesztivál legjobb rendezője díjat. Miskolc azzal is eldicsekedhet, hogy az egy szekta fogságából menekülő paranoiás főhős feszült történetét egy hónappal korábban vetítik a magyar fesztiválon, mint ahogy Amerikában bemutatnák. És még a Sundance-nél maradva, a híres amerikai független filmes fesztivál tavalyi fődíjasa, az Animal Kingdom idén versenyben lesz Miskolcon.

Az izgalmas bűnügyi dráma az ausztrál David Michod rendezésében egy gengsztercsalád széthullását mondja el erős hatású képekkel. Szerepel a versenyben az első lengyel cyberfilm, az Öngyilkosok szobája (rendező: Jan Komasa), és ami nagyon ritka az első-második filmekben, igazi, nagy nemzetközi sztár is jelen lesz a vásznon a Harry Brown című brit filmben, Michael Caine ugyanis a főszereplője a klasszikus bosszútörténetnek. A másik brit versenydarab, az Idegen arcok, Londonban játszódó sci-fi.

A versenyen kívüli program egyik meglepetése lesz Gus Van Sant új filmje, A nyugtalanság kora, amely Cannes-ban debütált idén és férfi főszereplője Henry Hopper, a kultszínész Dennis Hopper fia. Egy klasszikus vígjáték remake-jében, az Arthur, a partiban látható együtt két nagy színész, Helen Mirren és Nick Nolte. Ugyancsak Helen Mirren a főszereplője Az adósság című Moszad-drámának, amit az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare rendezője, John Madden tett vászonra. Az idei nyitóünnepség filme A segítség című film. Öntudatos fekete nők polgárjogi küzdelme a történet és Tate Taylor rendezése hosszú ideig vezette Amerikában a sikerlistát, a kritikák pedig Oscart és Golden Globe-ot emlegetnek.

A CineClassics már hagyományosan gazdag programmal áll elő idén is, benne a Szőts István-retrospektívvel, amelyben a rendező alig ismert rövid lélegzetű filmjeit és két klasszikus értékű művét, az Ének a búzamezőkről és az Emberek a havason című játékfilmjét vetítik az életműről rendezett konferencia mellé.

Bársony Éva / Népszava