A napok óta tartó kánikula várhatóan szombat estefelé enyhül valamelyest, de a hétvégére is jó időt ígérnek a szakemberek. Az enyhülés záporokkal, zivatarokkal, sőt viharokkal érkezhet.

41 fokot mutattak a belvárosi hőmérők Kecskeméten, az augusztusi napi átlagnál tíz Celsius-fokkal melegebb volt tegnap is. Országszerte harmadfokú hőségriadó van érvényben. Szegeden megdőlt az augusztus 26-i napi minimum-hőmérséklet rekordja: hajnalban 24,5 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

A hőségriadó miatt erre a hétvégére felfüggeszti a kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a pihenőidők betartásán túl ne kelljen a sofőröknek a forróságban járműveikben várakozniuk. Ezért ma délután 3 és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek a teherautók a magyar utakon. A kánikulát a meteorológusok szerint szombaton késő délutánra a Dunántúlon zápor és óránkénti 70–90 kilométeres sebességű, viharos szél váltja fel, amely akár jégesőt is hozhat, de a szombati maximum is 30–35 Celsius-fok lehet. Vasárnap néhány fokkal mérséklődik a meleg.