Ilyen még nem volt. Elrendelték New York részleges kiürítését

A közeledő Irene hurrikán miatt a városvezetés elrendelte New York alacsonyabban fekvő partmenti területeinek – például Coney Island, Battery Park City és a Rockaways városrészeknek – a kiürítését – jelentette be a New York Times szerint Michael Bloomberg polgármester. Ez az első eset, hogy kötelező kiürítést rendeltek el a városban.

„Fel kell készülnünk a legrosszabbra” – mondta a New York Times újságírójának tudósítása szerint Michael Bloomberg, aki pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a várhatóan szombaton megérkező vihar miatt most első ízben kötelező jellegű kiürítést rendeltek el New York alacsonyabban fekvő partmenti területeire. A kiürítés hozzávetőleg 250 ezer embert érinthet, a városban 91 helyen nyitnak menedékhelyeket, amelyekben összesen 71 ezren férnek el – mondta Michael Bloomberg.
Fotó: AP

A polgármester elmondta, a rendőrök körbejárják majd az érintett területeket, hogy megkérjék az embereket a távozásra, de erőszakkal nem visznek el senkit az otthonából. Aki nem engedelmeskedik, szabályt szeg, de a maradókat nem fogják megbírságolni. Bloomberg azt tanácsolta a város lakóinak, maradjanak otthon szombat este 9 és vasárnap este 9 között. A várható legjobb forgatókönyv szerint New Yorkban nagyon erős szélre, rengeteg esőre és nagyon magas hullámokra lehet majd számítani – tette hozzá a polgármester.

Korábban azt is bejelentették, hogy szombat délben leállítják a közlekedést New York teljes metróhálózatán, de ettől az időponttól a buszok és a többi tömegközlekedési eszköz nagy része sem jár majd – jelentette a New York Times. Az intézkedés a lap szerint az Irene hurrikán megérkezésére való felkészülés része.