Ha egy tervezet a kormányzati honlapon egy teljes hónapon keresztül olvasható, s azt nem törlik aznap, vagy legkésőbb másnap, akkor az azt jelenti, hogy az abban foglaltak egybevágnak a kormányzat filozófiájával. Mindezt Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő jelentette ki az MTV Szemközt című műsorában szerdán reggel. A politikus arra az újságírói felvetésre válaszolt, hogy a kormányzat szerint az új Munka törvénykönyvének tervezete csak egy munkaanyag, s, hogy annak nyilvánosságra kerülése csak egy sajnálatos kommunikációs hiba.

A műsorban Gúr Nándor többször is megismételte: a Munka törvénykönyvét, a munka világának alkotmányát az érdekelt partnerekkel, azaz a munkavállalói és munkaadói érdekképviselettel közösen kell kidolgozni. Jelenleg azonban nem ez történik, szerinte a kormányzat csupán látszategyeztetéseket folytat, nem történik semmi érdemleges. „A szakszervezetek vezetőivel kompetencia nélküli helyettes államtitkárok ültek le tárgyalni. Megkínálták őket kávéval, meg ásványvízzel” – jelentette ki, utalva arra, hogy az egyeztetéseken nem tudtak ereményeket elérni a szakszervezetek.

Szerinte az új Munka törvénykönyvével a kormányzat megint azokat a kiskeresetű embereket akarja sújtani, akiket az egykulcsos adó bevezetésével, az adójóváírás intézményének fokozatos kivezetésével már eddig is sújtott. Példaként egyebek mellett az éjszakai műszakpótlék radikális csökkentését, a délutános műszakpótlék megszüntetését, és a szabadságokkal kapcsolatos önrendelkezési jogok megnyirbálását hozta fel. Kijelentette, hogy a jelenlegi tervezet egyetlen célja, hogy az emberek többet dolgozzanak, kevesebb pénzért.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint a kormányzat több, a szocialisták által is kifogásolt elképzelést állítólag már visszavont, Gúr Nándor azt felelte: majd „azt hiszem el, amit beterjesztett formában látni fogok”.

Gúr Nándor ismét felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szólaljon meg ő is, igazságosnak tartja-e az új Munka törvénykönyve tervezetében foglaltakat. A kérdésre, hogy erre miért van szükség, kijelentette: szerinte az ügyben eddig csak kompetencia nélküli emberek nyilatkoztak. Az egyedüli kompetens személy Orbán Viktor lenne, hiszen „a miniszterelnök szava súlyt képez”