A hatóságok szerint nem állt ellen a rendőri intézkedésnek az a férfi, akinek őrizetbe vételekor egy rendőr eltörte az ujját 2006. október 23-án, ezért a jegyzőkönyvet aláíró rendőrök ellen közokirat-hamisítás gyanújával indítottak eljárást.

Közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség két rendőrt a 2006. október 23-i tömegoszlatással összefüggésben – írja a hétfői Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészségre hivatkozva.

Közlésük szerint hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki G. Csabát és N. Lászlót, akik a gyanúsítás ellen panaszt tettek. G. Csaba volt az a rendőr, aki terhelő vallomást tett felettesére, miután első fokon szabadságvesztésre ítélték amiatt, hogy 2006. október 23-án eltörte egy földön fekvő, már megbilincselt férfi ujját. A másodfokú eljárásban, 2008 júniusában G. Csaba bejelentette: nem ő, hanem felettese, V. László követte el a bűncselekményt. Így vele szemben megszüntették, felettesével szemben pedig megindították a büntető eljárást.

G. Csabát és társát most azért gyanúsították meg, mert a hatóság szerint az őrizetbe vételkor általuk aláírt jegyzőkönyv valótlanságokat tartalmazott. Az eltört ujjú sértett ugyanis nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, nem lázította a tömeget és nem is szitkozódott – írja a lap.