A Nyugat lassan elveszti türelmét a szíriai helyzet miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában több állam szankciócsomag előkészítésébe kezdett – Oroszország azonban elutasítja a további nyomásgyakorlást.

„Megérett az idő a további nyomásgyakorlásra” – mondta a brit ENSZ-nagykövet, Philip Parham New Yorkban csütörtökön. Basár el-Asszad elnöknek abba kellene hagynia az erőszakot, a gyilkosságokat, szabadon kellene engednie a letartóztatottakat, és be kellene engednie a humanitárius szervezeteket az országba. Négy európai ország – akik a következő napokban a Biztonsági Tanács többi tagját is szeretnék bevonni a szöveg kidolgozásába – további Szíria-ellenes szankciókat szeretne bevezetni. Az amerikai követ, Rosemary DiCarlo biztosította a résztvevőket az Egyesült Államok támogatásáról.

Oroszország azonban hallani sem akar további megtorló kényszerintézkedésről. A büntetés szigorítására irányuló követeléseket nem támogatják – közölte az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai külügyminisztérium álláspontját. Véleményük szerint Asszadnak inkább „időt kellene biztosítani” a bejelentett reformok megvalósítására.

Damaszkusz azt vetette az Egyesült Államok és a többi tagállam szemére, hogy „diplomáciai és humanitárius háborút” folytatnak országa ellen. Basár Dzsafári a Nyugatot azzal vádolta meg, hogy illegálisan beavatkoznak az országa ügyeibe: „Ezek az erők csak gyűlöletet szítanak az országom, népem ellen”.

Az Egyesült Államok Asszadot most szólította fel első ízben a damaszkuszi elnököt a lemondásra. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egyik jelentésében számos jogsértést is felsorolt és emberiség ellenes bűncselekményekről beszélt.

A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek, valamint a szíriai ellenzék szerint legalább 1900 civilt gyilkoltak meg a szíriai kormányzati erők – köztük több gyereket. Volt rá példa, hogy a sérült tüntetőket a katonák szó szerint lemészárolták.

ML – atv.hu / als/ dpa / Reuters