Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hivatalból eljárást indított a miskolci önkormányzat ellen hulladékgazdálkodási kötelezettség megszegése miatt – tájékoztatta Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke az MTI-t. Az önkormányzat azt közölte: mindent megtesznek azért, hogy a városból eltűnjenek az illegális szeméthegyek.

Szemes István közlése szerint Miskolc számos pontján illegális hulladéklerakók vannak évek óta, felszámolásukon túl intézkedéseket kellene tennie az önkormányzatnak azért, hogy a szemét elszállítása után ne legyenek ezen környékek újra illegális hulladéklerakók.

Mint közölte: az önkormányzat nem tartja, illetve tartatja be a törvényeket, rendeleteket; a felügyelőség hivatalból indított eljárás keretében felszólította az önkormányzatot a területükön – Lyukó, Tetemvár, számozott utcák, Hideg sor – található hulladék elszállítására, hogy az alkotmányos alapjogokat, a tiszta, egészséges és biztonságos környezetet biztosítsa a lakosoknak.

Hudák Tibor, a felügyelőség megbízott osztályvezetője az MTI-nek megerősítette: augusztus 11-én valóban megkezdődött egy eljárás a miskolci önkormányzat ellen, jelenleg a helyzetet térképezik fel.
15 millió forint szemét elszállítására

Dobos Tímea, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel azt közölte: a város mindent elkövet annak érdekében, hogy az illegális szeméthegyek eltűnjenek. Miskolcnak hatalmas gondot és többletköltséget jelentenek a szemetelők; az illegális szemét elszállítására és elhelyezésre az idén 15 millió forintot különítettek el, de bármennyi lenne is ez a pénz, akkor sem jelentene megoldást, hiszen a szemetelők szinte napokon belül újratermelik a szeméthegyeket – tette hozzá.

A szóvivő elmondta: az említett területeken élők közül sokan élnek guberálásból, kitúrják a hulladékgyűjtőket, és ami számukra nem érték, azt eldobják. Az illegális hulladékelhelyezőket nehéz tetten érni.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere tavasszal feljelentést tett a bábonyibérci áldatlan állapotok miatt, illetve illegális szemetelők ellen, februárban a Hideg sor mellett, a Varga-hegyen, a Magas-hegyen, az Öröm-hegyen, Komlóstetőn és a Tetemvár környékén megszüntették az illegális szemétlerakókat, de azok szinte napokon belül újratermelődtek – mondta Dobos Tímea. Hozzátette: az ott élőkkel közösen kitakarították a számozott utcákat, de a szemét ott is újratermelődik.

Az első fél évben 190 tonna illegális szemetet szállítottak el, és bár fel lehet számolni az illegális szemétlerakóhelyeket, rövid időn belül újratermelődik a szemét – fűzte hozzá, megjegyezve: a szociális törvény módosításával is a lakókörnyezet tisztán tartása a cél. Miskolcon 2011. június 1-jétől csak az jogosult a bérpótló juttatásra, aki lakókörnyezetét rendben tartja.