Beindul a DAM.  Hirtelen kapós lett a romhalmaz

Milliárdokért kelhet el a nagymúltú magyar gyáróriás. Egy amerikai-kanadai hátterű befektetőcsoport – amelynek képviseletében a montreali székhelyű CIA CPCC Inc. jár el – közel 5 milliárd forintról szóló szándéknyilatkozatot tett az egykori diósgyőri acélgyár romjaiért – értesült a HVG. 

A végső árról a hetilap szerint tárgyal egy másik csoport, a török CVS Makina is, amely szlovák-szír befektetőkkel társul.

Más források szerint az eladó Donbassz-csoport – amely jelenleg az Öko-Ferr Kft-n keresztül birtokolja a DAM-vagyonelemeket – harmadszorra is megveheti az eszközöket, esetleg állami hitelgaranciát is felhasználna rá. Érdekes tehát a felállás: tárgyalni a vevőként is szóba jöhető Donbassz elnökével, Szergej Tarutával kell.

A kohászati gyár vagyona kapós, tucatnyi befektető érdeklődött a 80 hektárnyi terület iránt.

A komplexumot egyben kívánják eladni, elkezdődött a végső stádium, azaz a befektetők konkrét árajánlatról tárgyalnak – mondta a HVG-nek Mányi István, az Öko-Ferr Kft. ügyvezetője.

A legutóbb DAM 2004 Kft. néven 2009-ig termelt cégben megmaradt eszközök iránt érdeklődők egy része lebontaná és hulladék vasként értékesítené a gyárat, ami egyes kalkulációk alapján akár 7-8 millió eurót is hozhatna. Ugyanakkor Mányi elmondása szerint a gyár üzemképes állapotban van, nincs akadálya a beindításának sem. A CVS is ez utóbbit tervezi, amelynek eredményeképpen a DAM autóipari beszállítóvá válhat.

A 2007-ben még 25,7 milliárd forint árbevételű cég 2008 decembere óta nem termelt, 2009-es zárómérlegében 11,5 milliárd forint veszteséget és több mint 18 milliárdos kötelezettségállományt tüntetett föl. Tavaly a negyedik negyedévben 12,7 milliárd forinttal vezette az adóhivatal legnagyobb, fél évnél régebben tartozó adósainak listááját. Az ellenőrzés 6,7 milliárd forint adóhiányt állapított meg, a köztartozás a büntetésekkel együtt ennek csaknem a duplája.

Az adóhatóság azonban keresztet vethet a pénzre, a vagyonból csak a jelzáloggal biztosított hitelezőknek jut – mondta a HVG-nak a felszámoló Perpék Ildikó.