Gyöngyöspatán ezentúl az utcán köpködésért hatezer, a közkút szennyezéséért több tízezer forintos bírságot kell fizetni. A tartozásokat levonják a közmunkabérekből, segélyekből.

A gyöngyöspatai választások előtt Juhász

  Oszkár polgármester elmondta, megválasztása esetén változtat a helyi viszonyokon. Példaként az érpataki és a tiszavasvári modellt hozta fel. A polgármester a barikad.hu-nak nyilatkozva elmondta, mostanra kialakult a gyöngyöspatai modell, amelynek már most érezhető a hatása.

 

„A törvények értelmében harminctól öven százalékig vonhatóak le a munkabérekből a nyugdíjakból és a segélyekből egyaránt. A gyöngyöspatai önkormányzat ennek értelmében meg is kezdte a különböző tartozások ilyen irányú behajtását.” – nyilatkozta honlapunknak Juhász Oszkár polgármester. A településvezető emellett hozzátette, a választás idején is ígéretet tett arra, hogy ha polgármester lesz, rendet tesz Gyöngyöspatán. „Semmi különlegeset nem teszünk, csak betartjuk és betartatjuk a jogszabályokat.” – mondta el Juhász Oszkár.

 

A barikad.hu értesülései szerint a Heves Megyei Kormányhivatal viszont nem rajong túlzottan az ötletért. Mint arról honlapunk is beszámolt, a Belügyminisztérium éppen most indított Gyöngyöspatán is közmunkaprogramot. Úgy tudjuk, a hivatal attól tart, hogy a levonások miatt csökkenhet a munkakedve a programban részt vevőknek, köztük a helyi cigányoknak.

A közmunkaprogramban részt vevők kérésére havi bérüket három részletben fizetik ki, ám mostanra arra panaszkodnak, hogy miért nem egy összegben kapják meg bérüket. Gyöngyöspatán az utcán köpködésért is fizetni kell. Legutóbb hatezer forintra bírságoltak ezért egy helybelit.

Egy másik esetben egy cigány származású lakos az utcai közkútnál oldotta fel a falfestéket, ami mmiatt a kút, valamint az utca is lila színben pompázott. A szennyezőt megtalálták, rá első körben tízezer forintos bírságot szabott ki az önkormányzat, amely be nem fizetés esetén folyamatosan emelkedik, amelyre tovább rakódnak a késedelemmel együtt járó kamatok.

Gyöngyöspatán legutóbb a helyi vízszolgáltató kapcsoltatta ki ifj. Farkas Pálnak, az önkormányzat leváltott romareferensének vízszolgáltatását felhalmozott díjtartozása miatt. A gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőjének a megsegítéséért a Partners Hungary Alapítvány indított adománygyűjtést. Mint ismeretes a Partners Hungary Alapítvány korábban nyílt levélben kérte Gyöngyöspata önkormányzati képviselőit, oszlassák fel magukat annak érdekében, hogy a falu „Gyöngyöspata a békés és demokratikus fejlődés útjára lépjen”. Levelükben úgy fogalmaznak, hogy az önkormányzati képviselők kezében van a demokrácia és Magyarország sorsának kulcsa. Tették mindezt azután, hogy a gyöngyöspataiak demokratikus úton, jogszerűen választották polgármesternek Juhász Oszkárt.

A településen a vízszolgáltató szintén kikötötte a vizet az ugyancsak tartozásokat felhalmozó id. Farkas Jánosnál, aki korábban a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője volt. Mint emlékezetes ő kiabálta a polgármester választás előtt Gyöngyöspatára látogató Vona Gábornak, hogy nem akarnak Érpataki modellt. Farkas rendszeresen nyilatkozott a sajtónak a gyöngyöspatai helyzetről, rendszeresen kijelentve, hogy a cigányok nem akarnak semmi rosszat, sőt nekik kell rettegésben élniük.
Forrás: Barikad.hu