A svájci frank árfolyamának megugrása miatt a svájci állampolgárok vagy azok, akik fizetésüket svájci frankban kapják egyre előnyösebb helyzetbe kerülnek.

„Tegnap megkaptam a melegétkezési utalványomat és vásároltam belőle egy Michelin-csillagos éttermet Németországban.”- mesélte mosolyogva Günther Hansli, svájci
karosszérialakatos lapunknak. A piacok is egyre érzékenyebben reagálnak a magas árfolyam miatt az alpesi mikrofolyamatokra is, például múlt hétfőn 10%-kal csökkent az euró a svájci frankhoz képest, mivel fizetésnap volt egy graubündeni kismutató- és óralap-üzemben.

Sok zürichi döntött úgy, hogy ebben a hónapban inkább gyalog jár munkába, hiszen egy villamosjegy árából két hetet nyaralhatnak Olaszországban, Görögországban pedig akár házat is vehetnek. A svájci jegybankban is egyre nagyobb gondot okoz a frank felvásárlása, mivel gyakran a hazai forgalomba már nem jut a devizából, így kénytelenek frankutalványokat kibocsátani, amiket a későbbiek során be lehet cserélni a postán a fizetőeszközre.