A halottak között vannak Oszámá Bin Láden likvidálói is?

Szombaton hajnalban Afganisztánban állítólag a tálib szabadságharcosok semmisítettek meg egy Chinook típusú amerikai harci helikoptert 38 katonával és egy tolmáccsal a fedélzetén, ám az még mindig nem biztos, hogy igaz a hír, miszerint a halottak között vannak Oszámá Bin Láden likvidálói is.

A megszállók és a tálibok egymástól eltérő módon állítják be a harci helikopter lelövésének körülményeit. Az amerikaiak azt mondják, hogy az egyébként közepes teljesítményű Chinookot akkor érte a találat, miután a 31 amerikai katona és a hét helybeli „labanc” (a megszállókkal együttműködő hadsereg fegyveresei – J. K.), valamint egy tolmács a tálibok elleni támadás befejezése után ismét a helikopter fedélzetén tartózkodtak. Az amerikai változat szerint a művelet során nyolc tálibot megöltek, majd fölszálltak a helikopterre.
Mohámmád Valíl Wárdág, a tálibok egy helyi vezetője ezzel szemben azt nyilatkozta a nyugati és az arab sajtónak, hogy a helikopter lelövésére akkor került sor, amikor a megszállók és helyi segítőik megérkeztek a Tengi-völgybe, ám kiszállni már nem volt alkalmuk. Szombaton hajnalban a völgy lakossága éppen a ramadán havi nappali böjt beállta előtti étkezést végezték, amikor megérkezett az amerikai harci helikopter és készülődött a támadó katonák leszállításához. A föld fölött kis magasságban haladó Chinookot ekkor érte az RPG-találat, kigyulladt, majd röviddel ezután a folyóhoz közel lezuhant.
kuruc.info információ