Számos érdekes, sőt idétlen nevet is akarnak adni időnként gyermeküknek egyes szülők. Akadt például, aki Radiátornak szerette volna keresztelni a kicsit, amit persze a hivatal elutasított – írja a Heves megyei online lap, a heol.hu.

 

Botond, Zsombor, Balázs, Zétény, Bendegúz – a statisztika szerint idén ezeket a neveket adták gyakran Magyarországon fiúknak. A lányoknál különösen kedvelt volt a Zoé, a Míra, a Csenge, a Léna, a Jázmin. A választható keresztnevek listája bőséges: Abától Zsülienig, Abéliától Zsüsztinig. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTANYI) által kiadott hivatalos utónévkönyvbe bárki jegyeztethet be új keresztnevet – írja a Heves megyei online lap, a heol.hu.

Ehhez a helyi anyakönyvi hivatalhoz kell benyújtani indoklással ellátott kérelmet, és kétezer forint térítési díjat megfizetni. A hivatal a levelet továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, ahonnan bírálat után értesítik a Nyelvtudományi Intézetet. Ők azt visszaküldik a tárcának, onnan pedig hivatalos papírt küldenek az anyakönyvvezetőnek, aki szintén felad egy levelet a szülőknek.

Egerben az idén anyakönyvezett különleges fiúnevek a Bercel, Medox, Brendon, Kadocsa, Nikolasz, Manassé és Norman, a lánynevek közül az Oxána, a Tatjána, az Elina, a Bodza, a Lora, az Amira és az Eugénia érdemel említést.

A furcsa keresztnevekről részleteket a heol.hu oldalán olvashat!