Meglepetés. Szálasi nem is volt antiszemita?

 1935 után Egerben az a pletyka járta, hogy Szálasinak volt a városban egy zsidó szeretője. A források szerint állítólag meg is zsarolták Szálasit egy olyan fényképpel, amelyen vele volt látható. A pletykának lehetett némi valóság alapja. 1945-ben az egri népügyészségen Klein Sándorné feljelentette M. J.-nét. Azzal vádolta, hogy Szálasi szeretője volt, és a nyilas pártnak 10.000 pengőt adományozott. Sőt, állítólag egyszer azt mondta, hogy ha majd Szálasi felesége lesz, „meg fogja mutatni 24 óra alatt, hogy kell a zsidókérdést megoldani”. A népügyészség a vizsgálatot vádemelés nélkül lezárta, mivel csak azt sikerült kideríteni, hogy M.-né és Szálasi között „feltehetően szerelmi viszony állott fenn”. Azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy M.-né Szálasi „politikájában is részt vett volna”.

Karsai László, a korszakkal foglalkozó történész jelenleg a Szálasi-monográfián dolgozik, s kutatásai alapján születhet meg Szálasi Ferenc első teljes politikai életrajza. A történész szerint Szálasi Ferenc neve ma is fájó emlékeket idéz. Uralma idején indították a halálmeneteket, végeztek ki sokakat a Duna-parton, valamint Magyarország második világháborúban tartása a Harmadik Birodalom egyik utolsó európai szövetségeseként is az ő nevéhez köthető.

Úgy véli, hogy a Szálasi Ferencről kialakult kép némi átértékelésre szorul. A holokausztról tudott, ám ő vonakodva deportálta a magyar zsidóságot. Antiszemitizmusa ellenére Szálasiban nyoma sem volt a Hitlerre jellemző vad zsidógyűlöletnek-írja a heol.hu