Elismerte a Saab svéd hadiipari csoport csütörtökön, hogy svéd vadászgépek eladása érdekében 24 millió rand (mintegy 2,5 millió euró) csúszópénzt fizettek Dél-Afrikában.

A Saab ugyanakkor elhárított magától minden felelősséget, arra hivatkozva, hogy nem tudtak a kifizetésekről, mivel azokat egykori partnercégük, a BAE Systems brit hadiipari csoport intézte.

A TV4 svéd televíziós csatorna múlt hónapban jutott a nyomára a csúszópénz-kifizetéseknek, amelyeket bónuszok és bérek formájában folyósítottak 2003 és 2005 között, cserébe azért, hogy szerződést köthessenek 26 svéd JAS Gripen harci repülőgép Dél-Afrikának történő eladásáról.

Közleményében a Saab azt magyarázza, hogy „a mintegy 24 millió randos” kifizetéseket a BAE Systems saját dél-afrikai leányvállalatának, a Sanipnak folyósította, amely kizárólag a BAE irányítása alá tartozott. A kifizetésekre nem sokkal azután került sor, hogy a Sanip felvett egy dél-afrikai konzulenst – teszi hozzá a Saab.

A TV! szerint Fana Hlongwane-ről van szó, aki ugyanebben az időben a pretoriai védelmi minisztériumnak is tanácsadója volt, és a Sanip pénzt ígért neki, ha közbenjár annak érdekében, hogy Dél-Afrika a Saabbal kössön szerződést.

Haakan Buskhe, a Saab elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a közlemény idézi, arról biztosítja a közvéleményt, hogy cégcsoportjának sohasem volt tudomása ezekről a csúszópénzekről.

Az elmúlt években a brit BAE Systems hadiipari csoport csehországi, magyarországi és más országokban lebonyolított fegyverüzleteire is a korrupció árnyéka vetült. Ezek az ügyek legutóbb május közepén kerültek reflektorfénybe, amikor – alig egy évvel a brit és amerikai igazságügyi eljárások lezárása utáni – az amerikai külügyminisztérium is befejezte saját, „párhuzamos” vizsgálatát. A Financial Times akkor részleteket is idézett az amerikai vizsgálati anyagból.

A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint az amerikai minisztériumi vizsgálatból kiderül például, hogy a BAE 1998 és 2007 között egy Red Diamond Trading nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget használt „legalább ezer esetben” közvetítőknek szánt kifizetések átutalására, fegyverértékesítési szerződések megszerzése végett.

Az amerikai kormány azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mivel a BAE-nek kiterjedt amerikai üzleti érdekeltségei is vannak.