Másoknál hamarabb kerülhetnek sorra a táppénzes betegek a szakorvosi vizsgálatokon. A Népszabadság információi szerint a kormány júliustól vezetné be ezt a megkülönböztetést, azért, hogy minél előbb meggyógyuljon és visszamehessen dolgozni minden aktív korú. Ezzel spórolnának a táppénzkiadásokból. A háziorvosok támogatják, a szakrendelésen dolgozók viszont igazságtalannak tartják a többi beteggel szemben, akiknek szerintük többet kell majd várni.

 

Eddig csak igazolást jelentett, hamarosan viszont előnyt is nyújthat a táppénz-papír. Egy szegedi háziorvos szerint ennek épp itt volt az ideje.

„Ha valaki eljön hozzánk táppénzre és szüksége van egy szakorvosi véleményre, hogy az adott munkakörét eltudja-e látni, akkor sokszor 3 hónapot kell várni arra, hogy egyetlen szakorvosi vélemény megszülessen” – mondta Dr. Kass Ferenc, háziorvos.

Így hónapokig is táppénzen lehet valaki. Az orvoson ezt gyakran kérik számon az egészségbiztosító ellenőrei. De az sem ritka, hogy valaki munkahelyét féltve inkább betegen is dolgozik, amíg a vizsgálatra vár. A Népszabadság információi szerint a kormány jogszabályban biztosítana előnyt a szakrendelők vizsgálatain a táppénzes betegeknek.

„Másodpercre szinte be van osztva a előjegyzés ideje.”

Ezért tartják igazságtalannak a többi beteggel szemben a szakrendelésben dolgozók ezt a megoldást. Szerintük a többi betegnek többet kell majd várni. Egy dunakeszi rendelőben például kardiológushoz már csak szeptemberre van időpont.

„Előfordulhat, hogy olyan mértékben terheli meg a szakrendelést a rendkívüli indokkal érkező betegek sora, hogy nem tudja ellátni a több hónapja előjegyzett betegeket. Beszéltünk az intézményvezetőkkel arról, hogy ők attól félnek, hogy ezek a betegek nálunk verik majd az ajtót és teljes joggal” – mondta Varga Imre, a Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint viszont őket is védik azzal, hogy a rendelési időnek csak a 60 százalékát lehet a keresőképtelenség miatt soron kívüli esetek ellátására fordítani.