Az új egyházi törvény tervezete veszélybe sodorja hazánk talán legnagyobb létszámú roma nemzetiségi intézményét, a sajókazai központtal működő Dr. Ámbédkar Iskolát. Az elért eredményekre és a társadalmilag kiemelten hasznos tevékenységére hivatkozva azt kérik, ne felezzék meg a szervezet költségvetését.

A Dzsaj Bhím Közösség honlapján megjelent és a Fidesz frakcióvezetőjének szóló nyílt levél felhívja a figyelmet, hogy a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról szóló törvény tervezete megfosztja felekezeti jogaitól a közösséget. 

 

„A Dzsaj Bhím Közösség tagjai imádkozni, tanítani, életformát váltani járnak az isten háta mögötti falvakba. A 2500 éve megvilágosodott Magasztos, a cigányokra hasonlító vándor koldus királyfi tanítása alapján mondják: „felelősséget vállalok a saját sorsomért”. Munkájuk nyomán mélyszegénységben felnőtt fiatalok kerülnek egyetemre, írástudatlanok ismerkednek a betűvetéssel, iszákos apák teszik le a poharat. A buddhista cigány fiatalok szembeszállnak az áramlopással, az iskolakerüléssel, eltüntetik a szemetet. Együttműködnek a Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Tanulmányi Központtal, a kecskeméti piaristákkal, a kvékerekkel, a Szeretem Magyarországot Klubbal, a Káldor Kollégiummal, a holland református Alfa College-dzsel, az Európai Buddhista Unióval, és a világ legnagyobb létszámú hátrányos helyzetű társadalmi csoportjával, az indiai dalitokkal. Aki ismeri őket, tudja: szükségünk van rájuk” – vázolja a levél a kis egyház tevékenységét.

A törvénytervezet veszélybe sodorja a Dr. Ámbédkar Iskolát, mivel az néhány hónapon belül elveszítheti költségvetésének felét. Az iskola működését a magyar állam 2007. és 2011. között más egyházi iskolákkal azonos módon támogatta. Egy cigánytelepi gimnazista a Dr. Ámbédkar Iskolában az adófizetőknek eddig épp ugyanannyi forintjába került, mint egy debreceni református, egy pannonhalmi bencés vagy egy fasori evangélikus gimnazista. A roma diákok ezután fele annyit érnek nekünk, mint az elit gyermekei? – teszik fel a kérdést.

A levélben hivatkoznak arra, hogy Balog Zoltán államtitkár elismerően szólt a tevékenységükről, és felhívják arra is a figyelmet, „büszkék lehetünk, hogy a mi országunk mégsem csak Gyöngyöspatából, Olaszliszkából és Tatárszentgyörgyből áll. Öröm, hogy Sajókaza, Alsózsolca, Hegymeg, Ózd, Mágocs, Baksa, Hidas, Alsószentmárton kiutat mutat a hitetlenségből. A magyar társadalom nem engedheti meg magának, hogy hátat fordítson a jó kezdeményezéseknek!”

Arra kérik a frakcióvezetőt, hogy „segítse elő az indiai példaképeiket követő romák felekezeti jogainak zavartalan gyakorlását.”

fn.hu