Több saját márkás termék piacra dobásával próbálja felpörgetni az élelmiszereken túli termékkínálatát a Tesco, amely az utóbbi időben viszonylag kevés elektronikai cikket értékesített.

 

 

Az elemzők várakozásától elmaradó árbevétel-növekedésről adott számot a Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca. A vállalat üzleti évének első negyedében, amely a május 28-át megelőző 13 hetet foglalja magában, egy százalékkal bővítette – az üzemanyag-értékesítést figyelmen kívül hagyó, az áfát azonban tartalmazó – árbevételét legalább egy éve nyitva tartó hazai üzleteiben.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak. Ezen belül a nem élelmiszer termékek eladása öt százalékkal hanyatlott. Az elektronikai cikkek iránti kereslet visszaesése különösen fájó a cégnek, miután ezekből származik élelmiszereken túli eladásainak harmada. A vállalat arra készül, hogy több saját márkás terméket dob piacra a helyzet javítása érdekében, elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ezen a területen nem lehet gyors eredményeket elérni.

A nemzetközi piacon elért árbevétel – az üzemanyag-eladásokat is figyelembe véve – 2,8 százalékkal emelkedett. Az USA-ban a legalább egy éve nyitva tartó Fresh & Easy-áruházak – ott ez alatt a márkanév alatt tevékenykedik a Tesco – 11 százalékkal bővítették bevételüket, és a cégvezetés szerint az amerikai piacon a terveknek megfelelően 2013-ra elérik a nullszaldót. Ázsiában 3,2, Európában kétszázalékos növekedést ért el a vállalat, utóbbin belül Közép-Európában és Törökországban javultak az értékesítések, Írországban gyengélkedik a kiskereskedelem.