Törvényjavaslatot nyújt be az

alkotmányügyi bizottság a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében.

 

Az indítvány alapján bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat – közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. A bizottság javaslata értelmében létrejönne egy új kategória, a kiemelt jelentőségű ügyek csoportja, amelyek esetében megváltozna az eljárási rend.

Kiemelt jelentőségű ügy lehet – folytatta – a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények – ha azok gyanúsítottja önkormányzati képviselő, polgármester, országgyűlési képviselő, állami vezető, költségvetési, illetve közigazgatási szerv vezető beosztású dolgozója -, továbbá a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a gazdasági életben súlyos következményekkel járó csődbűncselekmények, a pénzmosás és a különösen nagy, 50 millió forintot meghaladó bevételcsökkenést okozó, valamint a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás. Ugyancsak kiemelt jelentőségű ügy lenne a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban.

A szocialista Steiner Pál az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: az előterjesztés alkotmányügyi bizottsági vitájában az derült ki, hogy javaslat tartalmával még az előterjesztő államtitkár sincs teljesen tisztában. A politikus közölte: a javaslat alkalmatlan arra, hogy a parlament megtárgyalja.

Az LMP-s Schiffer András arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat alapvető jogok korlátozásáról szól, ezért megengedhetetlen, hogy úgy tárgyalja a Ház, hogy arra a képviselők nem tudnak rendesen felkészülni.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) szintén botrányosnak nevezte, ami az alkotmányügyi bizottságban az eset kapcsán történt. A politikus szerint a kabinet javaslata a jogállami kereteken kívül van.
fn.hu