A legnagyobb növekedés a futócipőknél tapasztalható

A sportcipők, a sportruházat és sportfelszerelések piacán is folyamatos növekedés figyelhető meg. A cipők összesített forgalmából a férfiak és a nők nagyjából egyforma arányban részesednek. A tavaszi szezon beköszöntével a sportolni vágyók erőteljes kereslettel reagálnak a sportáruházak akcióira – derül ki a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének adataiból.

Tovább növekszik a sportcipők piaca Magyarországon – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Már a 2010-es év is 6 százalékos növekedést eredményezett 2009-hez képest, de úgy tűnik, ez a tendencia tovább folytatódik. A sportcipő eladások száma 2011 első negyedévében 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A legnagyobb növekedés a futócipőknél tapasztalható, 32 százalékkal több futócipőt vásároltak 2011 első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Szintén nagyot nőtt a focicipők és az utcai szabadidőcipők forgalma, előbbi 14, utóbbi 13 százalékkal – derül ki a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének adataiból.

Hazánkban a multinacionális sportáruházak értékesítései alapján, a sportcipő piacon a március-áprilisi és az augusztus-szeptemberi időszak a legerősebb az értékesítési összforgalmat tekintve. Márciusban a jó idő beköszöntével megnő a sportolási kedv, és ezzel párhuzamosan a sportcipő (füves, műfüves ill. salakos pályára készült focicipő, és futócipő) vásárlás is az egekbe szökik.

Az idei március is ezt igazolja. A GfK felmérése szerint huszonnyolc százalékkal több sportcipőt vettünk 2011 márciusában, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az augusztusi hullám pedig, pedig hasonlóan más piaci szegmensekhez, az iskolakezdéshez köthető, amikor a gyermekek új cipőt kapnak, mivel a régit már vagy kinőtték, vagy egyszerűen csak új utcai cipőt kapnak tanévkezdésre.

A sportcipő piac több mint felét az utcai edzőcipők, illetve a túra és szabadidőcipők adják. A nemek közti eloszlás elég stabil, a férfi,- illetve unisex cipők teszik ki a piac felét, míg a maradék 50 százalékon körülbelül azonos arányban osztoznak a női és a gyerekcipők.

A gyerekcipők átlagára stabilan 5 000 Ft körül alakul, egyedül a november-decemberi időszakban emelkedik 6 000 Ft-ra. Jellemzően a karácsony előtti szezonban nő meg a drágább cipők iránti kereslet, valószínűsíthetően mivel ajándékról van szó, a vevők bátrabban nyúlnak pénztárcájukba. A női- és a férfi cipők bruttó átlagára hasonlóan alakult, előbbi 9 800 Ft, utóbbi 10 300 Ft, november-decemberben mindkettő 11 800 Ft-ra emelkedett.

Sportruházat és sportfelszerelések piaca

Hasonló növekvő tendenciát látunk a sportruházat, illetve -felszerelések piacán is. A sportáruházak ruházati eladása 9,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a sportfelszerelések eladása 5,9 százalékkal erősödött. A trendek egyértelműek, a november-februári időszakban a síruházati, sífelszerelési és egyéb téli sportokhoz köthető sporttermékeket vásároljuk, de március beköszöntével megkezdődik a bicikli-, futó- és túraszezon. Idén márciusban jelentősen megnőtt a görkorcsolyák eladása is, áprilistól pedig már készülhetünk a nyári szezonra.

Ahogy más szegmensben is, a sportpiacon is kiemelt szerepe van a promócióknak. A sportáruházak folyamatos akciói is nagy részben hozzájárulnak a hazai sportpiac növekedéséhez, nincs olyan hónap, hogy ne találkozzunk például „kettőt fizet, hármat vihet”, vagy éppen „-15 százalék – -20 százalék mindenre” akciókkal.

„A sportfelszerelések és sportruházat piacán a hagyományosan is erős márkák megtartották piacrészüket. A sajátmárkás termékek továbbra is jól fogynak a jó ár-érték arányuknak köszönhetően, és elsősorban a kevésbé neves márkáktól tudtak elhódítani piacrészt” mondta Bécs Lajos, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia szektorának Key Account menedzsere.
privatbankar.hu