Miskolci lakosként szeretem   a Bükköt. Hétvégenként legalább egyszer kimegyek turázni vagy futni. Így teszi ezt még rajtam kívül sok miskolci városlakó is, bár futni jóval kevesebben mennek.
A városi zaj és levegő után jó megnyugodni és lecsendesedni és nagyokat szippantani a tiszta levegőből az erdőben. Igazi feltöltődés ez számomra.
Koca sportolóként 10-15 km-eket én is teljesítek egyszerre. Felfutni egy-egy csúcsra és onnan lenézni nagy élmény mindenkinek. Ez az élmény mindenkié lehet, aki  veszi a fárdságot.

 Közlekedni muszály. A technika hódításával és a jóléttel együtt a városban is egyre több motoros jelent meg, ami egy kiváló alternatívája a gépkocsinak. Kevesebbet fogyaszt, mint az autó, nem terheli annyira a környezetet. A motorosoknak egy csoportja hobbijának is tekinti a motorozást. Ez sem baj. Azonban, ha az erdő turista ösvényein száguldoznak, az már baj!

Narancssárga motoros csapat robogott elég jó tempóban a Majális parktól felfelé a Köpüs-völgyben Ortás-rét felé a hétvégén is az egyik turistaösvényen. Ez ugye a Vadaspark túloldalán lévő hegygerincet jelenti. A futó, a turista már messziről hallja a dobhártyát repesztő motorzúgást. Oldalra állok, mert nem lassítanak és várom, hogy menjenek tova. Nyilván azért jöttek az erdőbe a motorosok, mert ők is szeretik a tiszta levegőt.:-) Amikor jeleztem, a turista út széléről, hogy lassabban menjenek, mert vannak még turisták kutyával is, ráhúzott egy gázfröccsött az utolsó motoros…
Utána büdös kipufogógáz az erdőben több száz méteren keresztül. Itt emlegettem az anyjukat. Gondolom ugyanezt tették a többiek is, akik ekkor ott voltak.
Az erdő mindenkié. Használjuk. Használom én is mások is, de a tevékenység, amit folytatok nem zavarja mások életét, ugyanezt várom el másoktól is.
Mindamellett, hogy az erdő a Bükki Nemzeti Park része, tudtommal szabály van rá, hogy nem lehet motorozni turistaúton, csak betonúton. Elvileg el is kobozhatják a motorokat azoktól, akiket elkapnak.

Nos tisztelt erdőőrök, rendőrök, nemzeti parki ellenőrök. Ha motor kell csak menjenek ki szombaton vagy vasárnap délelőtt 10-11 óra magasságában a majális park környékére és hajrá.