A  Föld legkeményebb állata szkafander nélkül is túlélte a világűrt

Hétfőn újra bebizonyosodott, hogy a medveállatka szkafander nélkül is képes túlélni a világűrben. 2007-ben vették először észre, hogy a mikroszkopikus lény, amit tudományosabban tarigradának hívnak, képes túlélni a világűrt. Most az Endeavour űrsikló aktuális küldetésén ellenőrzött körülmények között vizsgálják, hogy képes a vákuumban, abszolút nulla fok közelében, oxigén nélkül is életben maradni, miközben kozmikus sugarak bombázzák testét.

A Biokis projekt keretében hét kísérletben vizsgálják, hogyan hat a világűrnek kitettség az organizmusra molekuláris szinten. Megnézik, miként változik a genetikai információ, hogyan alkalmazkodnak fizikailag a sejtek az extrém kiszáradáshoz, amit a vákuum okoz, és hogy milyen károsodást okoz a kozmikus sugárzás.

Különösen érdekes, hogy a medveállatkák a földön csak akkor produkálnak életfunkciókat, ha testüket vízfilm borítja. Ha ez megszűnik, az állatok a kriptobiózis nevű állapotba kerülnek, ez a gyakorlatban az életműködés felfüggesztését jelenti. Ilyenkor trehalóz, azaz alfa kötésű diszaharid cukor képződik, amely nagy vízvisszatartó képességű.

A BBC beszámolója szerint a kutatók azt remélik, hogy a tardigradák tanulmányozásával más szervezetek, akár az ember megvédésére alkalmas technikákat fejleszthetnek ki-írja az index .hu