„Óriási szakmai tapasztalata és hatalmas gyakorlata van” a Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorcium tagjainak, nyilatkozta a cégcsoport vezérigazgatója 2010. február 5-én, mikor aláírták  a város és a közlekedési társaság vezetőivel a Zöld Nyíl program kivitelezéséről szóló szerződést. A háttérben, a beruházás miniszteri mentora, a helyi szocialista diadal arca, az egyik legfontosabb miskolci büfé-háttérember, dr. Simon mosolygott:”2011 végére, a világ egyik legmodernebb villamosközlekedése valósul meg városunkban” – mondta tollba vízióját nyomban ezután, ez a kellemetlen mindentudócska. Minden törés  nélkül, lendülettel.

A helyi költő, meg egyenesen a szánkból vette ki:”történelmi mérföldkő ez a beruházás” .

A városnak, az Európai Uniónak, illetve a Kohéziós Alapnak, a miskolci villamos-program kivitelezési munkálatai 14 milliárd 888 millió 578 ezer forintba kerülnek majd, a 2010. januári rendkívüli városi közgyűlés döntésének eredményeképpen.

A bitumen ráfolyt a sínekre. Bizonyos szakaszokon a pálya magától megemelkedett, inkább kezd az egész hullámvasútra, mint villamos pályára hasonlítani. A vízelvezetők az első tél után rozsdásodni kezdtek. Az új pálya mellett, már kisebb esők után is pocsolyákban gyűlik a víz. A pályatestet szegélyező betoncsíkok annyira porladnak, hogy utcai cipővel is simán, valóságos sebeket lehet ejteni rajtuk. Az úgynevezett minta-megálló tulajdonképpen használhatatlan és balesetveszélyes: például elspórolták mellőle az egyik gyalogátkelőhelyet. Ugyanakkor a Demszky-pogácsákat, Miskolcon pontosabban Káli-ciciket viszont, böcsülettel még oda is felrakták – így a Bajcsy – Zsilinszky útra – ahol a nagy forgalom ellenére csak kétszer egy pályás a közút. (Íme, néhány megállapítása a pár nappal ezelőtti személyes, helyszíni bejárásnak, amelyen Kriza polgármester néhány szakembert is segítségül hívva vett részt.)

A főutcai kereskedők jó részének egyébként ez a kalandos módon organizált vállalkozás, akarom mondani „történelmi mérföldkő”, valószínűleg az utolsó tőrdöfést jelentette.

Persze, igazságnak lennie kell. Bár mindig mise után okos a gyülekezet.