Nem sokat pampillázta mondandóját Kovács Józsefné, amikor megadva a májusi miskolci közgyűlés alaphangját, a szocialisták okozta „sok szemét és mocsok” eltakarítására szólított fel. Tette mindezt az anyák napi majális szép, az együvé tartozást reprezentáló saját pogácsaosztásának felidézése kapcsán, aminek hangulatát szerinte azok a Majális parkban jelenlevő miskolci szocialisták rontották el, akik nem odavaló módon, „alpári stílusú” röplapokat osztogattak. 

Ezután sem volt ám, semmi ötölés-hatolás, a mi városi demokráciánk irányító központjában: előbb Bartha vádolta Zsiga alpolgármestert fiatal miskolci gyermekek anyák napi karcsavargatásával, majd Zsiga alpolgármester vádolta hazudozással, illetve legalább négynapi másnaposság hatása alatt elkövetett ártó szándékú sajtónyilatkozatok összeeszkábálásával, a saját bevallása szerint 17 éves helyi képviselői múlttal rendelkező Barthát.

Repült a szárnyas közgyűlési idő és Szegedi képviselő fumigáltan idézte padszomszédját, a szocialista dr. Mokrait: „de Márton, csak nem gondolod, hogy mi akár egy fillért is elloptunk?” A Jobbikos népképviselő ezután így folytatta mondandóját:”én tudom, hogy a miskolci MSZP-sek, milliárdokat loptak.” Tette mindezt egy milliárdos nagyságrendű társasház építés vizsgálatának ürügyén, ahonnét Szegedi szerint szocialista közreműködéssel alapított off-shore cégek közbeiktatásával, százmilliós nagyságrendű miskolci közpénzek vándoroltak valahová külföldre. Ennél a pontnál Kriza polgármester többedszerre ígérte a szigorú elszámoltatását legutóbbi városvezetőinknek és vizionált hasonló szigorú irányítást és ellenőrzést, a közpénzek jelenlegi városi kezelői számára.

A rendkívüli, avagy rendes közgyűlés-e a mai című, épületes identifikációs vitát követően, a napirend előtti megszólalási listát állítólag későn leadó és ezért megszólalni csak most, az első napirendi pontnál tudó dr. Simon frakcióvezető a vagyongazdálkodási rendelet módosításának napirendre tűzésének mikéntjét kaotikusnak ítélte, azt pedig, hogy még reggel is bizottsági ülést kellett tartani az „éjszaka” megkapott rendeletmódosításról, burleszk – szerűnek. Dr. Mokrai – szerint egyébként mindez csak színjáték és azt szolgálja, hogy az egyházak minél egyszerűbben tudják kezelésbe venni az önkormányzati intézményeket, konkrét esetben ezt a három, vagy négy iskolát, illetve óvodát. Dr. Kiss frakcióvezető szerint viszont a vagyonrendelet-módosítása, az államháztartási törvénynek megfelelő, a szocialisták idejében – is – elmaradt jogharmonizációs lépés. A rendeletet szocialista szavazási bojkott mellett, 18 igen szavazattal ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták és déli 12 órától már életbe is léptették.

Ami ezután következett már megint nélkülözött minden delikát, kecses tartózkodást: Zsiga feszt megvonta a szót Tompától, amikor az a miskolci lakbér támogatási rendeletmódosításról beszélve, szerinte eltért a napirendi pont tárgyától. Kétségtelen, Tompa tágan és nem is biztos mindig adekvátan érvelt – a távhő, közlekedés, szemét-díjak emelésének sorába tette a mostani rendelet-tervezetet. ( Amúgy, a MIK jelenlévő vezére szerint sem jelent automatikus, minden bérlőnek egyformán plusz terhet a rendelet következménye: inkább csak a legmagasabb komfortfokozatú bérlemények bérlőinek kell többet fizetni, és azok közük is csak azoknak, akik egy korábbi jogszabálynak megfelelően fizettek.)

De. Az ellenzéki vélemények manifesztálódni tudása, pláne egy helyi demokráciában, talán a legfontosabb feltétele a demokratikus közéletnek. Ráadásul dr. Tompa – akár egyetért vele valaki, akár nem – de mégis ennek a mi helyi demokráciánknak a több mint évtizedes főszereplője. Ellentétben dr. Zsigával.

Hát, egyelőre ennyit akkor, amikor a miskolci közgyűlésben néha már föllobban, de még azért meg-megbicsaklik a gyűlölet.