14:49 calvero56Ma bejelentették nem mutatják meg Bin Laden testét. Ezzel talán egyet is értenék, ha az amcsik nem játszották volna el becsületüket Saddam Hussein úrral kapcsolatban – aki bizonyára megérdemelte a halált -, csak éppen nem koholt vádak alapján, ami régi amcsi-komcsi szokás. Hiszen Husseinről (remélem jól írom a nevét) kiderült a kivégzése után, hogy nem rejtegetett tömegpusztító fegyvereket. És volt egy remek film is nemrég Roman Polanski-tól, ( A szellemíró) melyben e film leleplezi az akkori brit kormányfő aljas hazugságait (mellékesen, bizonyára csupán véletlenül gyéef barátja volt, meg is látogatta őt a Szemlőhegyi úton.)

Hidegen hagy a terrorista szellemi vezér halála, miként élete is… de életembe mégis beleszólt 2001 szeptember 11.-én.

Azon a reggelen Alaszkából indultunk volna Kanadába vadászni, s indulásunk előtt felhívtuk telefonon az ottani outfittert. Mire a vonal másik feléről: ti nem néztek tévét??! Nem nézünk, mert az alaszkai vadon érdekesebb, ezt mondtuk, vagy valami hasonlót. No, akkor kapcsoljátok be a tévét, mondta a vonal túlsó feléről Paul Gillis, a vadásztató. Bekapcsoltuk a tévét. A képernyőn, mintha a Jurassic Park című film részlete lenne, szárnyas Ikarosaurusok elevenedtek meg s ereszkedtek alá az égből, és belerepültek az ikertornyokba, ahonnan láng és füst szállt fel, megolvasztva ércet és fémet. Szinte érezni lehetett az égett hús szagát, hallani az alázuhanó testek halálsikolyát. Láttuk az utcán rohanó tömeget, kiket üldözőbe vett a füst, mint a rossz lelkiismeret. S kik aznap végképp elvesztették azt az illúziót, hogy az USA támadhatatlan.

Kétszázhatvanmillió amerikai nézte aznap a tévét, a sávos-csillagos zászló oltalmának dőre reményében. Akik, ha éltek már akkor, chipset ropogtatva hallgatták végig a két világháború tudósításait; olvasták a híreket arról, hogy a szuezi válság idején, egy kimondhatatlan nevű országban („…az éhség országában, vagy mi; Hungry… vagy Hungary…?), orosz tankok csörtetnek. Később pedig esténként nézték a tévében a vietnámi hadijelentéseket, még később a jugoszláviai vérengzéseket. Meg azt is, amikot1999 tavaszán, az ő sávos-csillagos gépeik – magyar segédlettel – bombázták a szerbiai székely falut, Hertelendyfalvát… (Mely falut Széchenyi Zsigmond özvegyének, Mangi néninek nagyapja alapított.)

2001 szeptember 11.- ig mindez csak hír volt számukra a távolból. De ez a nap ráébresztette őket, hogy ugyanolyan védtelenek a gonoszsággal szemben, mint azok, kiknek vesztéről szóló híradásokat úgy nézték esténként, mint egy folytatásos filmet.

Ezt láttuk a tévében, Alaszkában, azon a megmásíthatatlanul apokaliptikus reggelen. És nem indultunk el Kanada felé. De nyolc évvel később, más módon mégis eljutottam oda, és ugyanezen a napon, szeptember 11.-én medvelesre mentem. Nekem ez jut eszembe Bin Laden-ről.

Calvero